Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 11:30

Ενημέρωση για την “Τηλεθέρμανση” στη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση για την “Τηλεθέρμανση” στη Μεγαλόπολη

Το πρόβλημα των οικονομικών σχέσεων του Δήμου Μεγαλόπολης με τη θυγατρική του εταιρεία "Τηλεθέρμανση" εξηγεί με επιστολή του ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος και καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το λύσουν.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Χριστογιαννόπουλου: «Η "Τηλεθέρμανση" έχει πάρει 2 δάνεια. Τις δόσεις για τα χρόνια 2007, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 τα πλήρωνε ο δήμος σαν εγγυητής. Το ποσό της οφειλής μέχρι τότε ήταν 1.123.903 ευρώ. Τον Απρίλιο του 2019 (επί δημαρχίας Παπαδόπουλου) οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου βεβαίωσαν το χρέος στην "Τηλεθέρμανση". Το χρέος αυτό φαίνεται στον ισολογισμό του δήμου σαν απαίτηση και στον ισολογισμό της "Τηλεθέρμανσης" σαν υποχρέωση. Δηλαδή δήμος και "Τηλεθέρμανση" το αναγνωρίζουν. Την 1η Αυγούστου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο (επί δημαρχίας Παπαδόπουλου) ρυθμίζει το χρέος σε 120 δόσεις. Στις 20 Αυγούστου (20 ημέρες πριν αλλάξει η δημοτική αρχή) η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, θεωρώντας ότι υπάρχει και οικονομική απαίτηση της "Τηλεθέρμανσης" για εργασίες υπαλλήλων της στο δήμο, για τα έτη 2007-2011, ζητά συμψηφισμό χρεών. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής κρίνεται μη νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου. Η οικονομική απαίτηση της "Τηλεθέρμανσης" δεν φαίνεται ούτε στους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών του δήμου και της "Τηλεθέρμανσης".

Δηλαδή, για σειρά ετών ο δήμος δεν αναγνωρίζει επισήμως χρέος προς την "Τηλεθέρμανση" και η "Τηλεθέρμανση" δεν καταγράφει καμία απαίτηση από το δήμο.
Ερχόμενος λοιπόν στη διοίκηση του δήμου την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκω την εξής κατάσταση: Η "Τηλεθέρμανση" πληρώνει πλέον το δάνειό της κανονικά και πληρώνει την οφειλή της προς το δήμο, όπως αυτή είχε ρυθμιστεί. Δηλαδή, δεν υφίστατο κανένα πρόβλημα. Αυτό συνεχίστηκε κανονικά μέχρι πριν λίγες ημέρες, όπου ήρθε στο δήμο ειδοποίηση ότι υπάρχει προσφυγή από την "Τηλεθέρμανση" κατά του δήμου (που δεν έχει γίνει με απόφαση του Δ.Σ. της "Τηλεθέρμανσης" αλλά με προφορική εντολή του κ. Τσιριγώτη επί εποχής της προηγούμενης δημοτικής αρχής), άγνωστη σε εμάς και απαιτεί δηλαδή ακύρωση βεβαιωτικών καταλόγων, ύψους 1.123.903 ευρώ. Θεωρώντας ότι μια θυγατρική εταιρεία ("Τηλεθέρμανση") που ανήκει κατά 100% στο δήμο δεν συνίσταται να στρέφεται κατά της μητρικής, πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο να σταματήσει αυτή η εμφύλια σύγκρουση (έστω και σε οικονομικό επίπεδο). Μία μερίδα δημοτικών συμβούλων ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει ενημερωθεί και έτσι δόθηκε παράταση 7 ημερών για να ενημερωθούν. Θεωρώ ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος είτε συμφωνούν με την πρόταση του δημάρχου είτε όχι. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας για ένα θέμα πολύ σοβαρό, που δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Και για τη δημιουργία του ουδεμία συμμετοχή και ευθύνη έχει η σημερινή δημοτική αρχή».


NEWSLETTER