Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 15:09

Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

 

Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου ζητεί από το αρμόδιο υπουργείο το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος με ομόφωνη απόφασή του.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι “είναι και καθολικό αίτημα όλων των δημοτών μας να γίνουν από τον ανάδοχο οι απαραίτητες διορθώσεις στην κτηματολογική βάση και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση”.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, καταγράφοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ανέφερε: “Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου έγινε η προανάρτηση του Κτηματολογίου στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών Τaxis από τον κάθε ένα που υπέβαλε δήλωση των στοιχείων των ακινήτων και των ορίων που καταχωρήθηκαν από τον ανάδοχο που παρέλαβε τις δηλώσεις και την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης διόρθωσης σε περίπτωση λαθών εντός προθεσμίας 45 ημερών, δηλαδή έως τις 6 Οκτωβρίου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουν γίνει από ιδιώτες και μηχανικούς έχουν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν λάθη, δηλαδή δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση, αγροτικά ακίνητα έχουν χαρακτηρισθεί δασικά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συνδημότες μας να απολέσουν την περιουσία τους, δεδομένου των ιδιαιτέρων συνθηκών που υπάρχουν, την όχι καλή γνώση του νομικού πλαισίου και δεν μπορούν μέσα στα στενά χρονικά όρια, δηλαδή μέχρι τις 6 Οκτωβρίου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ζητά η προανάρτηση. Καθολικό αίτημα όλων των δημοτών μας είναι να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου, να γίνουν από τον ανάδοχο οι απαραίτητες διορθώσεις στην κτηματολογική βάση και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας αλλά και του Κτηματολογίου, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μην προχωρήσει στην προανάρτηση αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ.) όπου όλοι μας θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει”.