Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 08:29

Δήμος Καλαμάτας: Σε δοκιμαστική λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα

Γράφτηκε από την
Δήμος Καλαμάτας: Σε δοκιμαστική λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα

 

Σε δοκιμαστική λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε δημότες, επαγγελματίες και φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, αναπτύχθηκε “ένα γεωπληροφοριακό σύστημα με αντικείμενο τη διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας. Η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gis.kalamata.gr/.

Ήδη η Διεύθυνση Πολεοδομίας, με έγγραφο της διευθύντριας Σταυρούλας Αγρίου, έχει ενημερώσει τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας ΤΕΕ, το Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Μεσσηνίας, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας - Τοπικό Τμήμα Νομού Μεσσηνίας, το Σύλλογο Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Μεσσηνίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Τμήμα Μεσσηνίας, ως προς τη δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας, αναμένοντας σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις για ενδεχόμενες προσθήκες, αλλαγές και βελτιώσεις. Ακολούθως κι εφόσον ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση της τελικής μορφής της πλατφόρμας”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε σχετικά: “Ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υιοθετώντας καλές πρακτικές και ενσωματώνοντας στην καθημερινή λειτουργία του δήμου σειρά ψηφιακών υπηρεσιών (ΙΡΙΔΑ κ.ά.). Φιλοδοξία μας είναι η πλατφόρμα GIS να λειτουργεί ως ένας χάρτης επιχειρηματικότητας που θα περιέχει έγκυρα και χρηστικά δεδομένα, που θα διευκολύνουν όλους στις συναλλαγές τους με τις δημοτικές υπηρεσίες”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ανέφερε: ”Η δημιουργία και διάθεση αξιόπιστων ανοικτών δεδομένων προς όλους, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή είναι υποχρέωση κάθε οργανισμού. Από τη δημοτική αρχή, στη βάση των δεσμεύσεών της και στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, κατασκευάστηκε και παραδίδεται προς διαβούλευση η πλατφόρμα Γεωχωρικών Δεδομένων (GIS), η οποία στο αρχικό στάδιο εμπεριέχει πολεοδομικά δεδομένα, όπως τις χρήσεις γης, τις πράξεις εφαρμογής, τους όρους δόμησης κ.λπ., στοιχεία αναγκαία για κάθε επαγγελματία μηχανικό. Με στόχο η πλατφόρμα να είναι εργαλείο δουλειάς για τις υπηρεσίες του δήμου, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους κατοίκους, προωθείται η επέκταση των λειτουργιών της, με την ενσωμάτωση δεδομένων για τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, τους κοινόχρηστους χώρους, τις δημόσιες υπηρεσίες, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.”.


NEWSLETTER