Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 08:28

Κατσίβελας κατά Νίκα για Λεύκτρο – Αρχαία Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Κατσίβελας κατά Νίκα για Λεύκτρο – Αρχαία Ολυμπία

 

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. περιφερειάρχης προκαλούν μια μεγάλη αδικία, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Τριφυλία και το μέλλον της και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε» σημειώνει ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σχετικά με την πρόθεση της Περιφέρειας να προτείνει την ένταξη της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, απορρίπτοντας και στέλνοντας στις καλένδες την κατασκευή του δρόμου Τσακώνα - Καλό Νερό.

Μάλιστα τονίζει ότι ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα αυτό του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα και να καλέσει και τους κοινωνικούς φορείς πριν είναι αργά. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι η συγκεκριμένη επιλογή καταδικάζει σε μαρασμό όλη την Τριφυλία και την αποκόπτει από την ανάπτυξη και την ελπίδα.

Αναλυτικά ο κ. Κατσίβελας αναφέρει: «Ένα συντελούμενο έγκλημα στην Τριφυλία. Μετά μεγάλης εκπλήξεως διάβασα την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη κ. Νίκα να προτείνει για να ενταχθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, απορρίπτοντας και στέλνοντας στις καλένδες την κατασκευή του δρόμου Τσακώνα - Καλό Νερό. Έκπληξη που έφερε πικρία και κατέληξε σε αγανάκτηση όταν διάβασα τη συλλογιστική του κ. Νίκα, που απέρριψε το ενδεχόμενο της κατασκευής του δρόμου Τσακώνα - Καλό Νερό που δεκαετίες τώρα αναμένουν και προσδοκούν οι κάτοικοι των περιοχών της Τριφυλίας, της Νοτίου Ηλείας και της Πυλίας. Προκαλεί το ενδιαφέρον του για ένα δρόμο που δεν αναχάραξε ποτέ κανείς, παρά μόνο ο κ. Νίκας, όταν ο δρόμος για τον οποίο ενδιαφέρεται η Τριφυλία είναι στο λεξιλόγιο των πολιτών, των αυτοδιοικητικών και των πολιτικών, ακόμα και πρωθυπουργών,  δεκαετίες τώρα. Που το έργο έχει μελέτες ολοκληρωμένες, έτοιμες και ώριμες! Που μας το έχει χιλιοϋποσχεθεί ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία. Επιλογή που καταδικάζει σε μαρασμό όλη την Τριφυλία και την αποκόπτει από την ανάπτυξη και την ελπίδα. Γιατί αλήθεια, ποιος στο μέλλον θα χρηματοδοτήσει δεύτερο παράλληλο δρόμο σε απόσταση λιγότερη των 10 χιλιομέτρων, καταδικάζοντας έτσι αιωνίως το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό να μείνει μια ανάμνηση και μια προδομένη προσδοκία. Επιλογή που εμπαίζει τους πολίτες της Τριφυλίας, με επιχειρήματα που φαίνονται και είναι αστεία.

Όταν λέει ο κ. περιφερειάρχης θα ενώσει τις βόρειες χώρες και την Ιταλία με τη «Νότια Πελοπόννησο» τι ακριβώς εννοεί; Η Τριφυλία και η Πυλία αλήθεια τι είναι; Τούνεσι; Μήπως Νότια Πελοπόννησο εννοεί μόνο την Καλαμάτα και τη Μάνη; Θα ενώσει λέει ο δρόμος, που προτείνει, τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (sic). Αρχαία Ολυμπία - Μυστράς και Άργος, λες και αποτελούν ένα ενιαίο αντικείμενο ενδιαφέροντος. Λες και η ιστορική Πύλος υπολείπεται σε αξία! Και αλήθεια τόσος ο θαυμασμός του κ. Νίκα για την ιστορική Τριφυλία;

Μας είπε ο κ. περιφερειάρχης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύσκολα θα εγκρίνει (λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου) χρηματοδότηση για κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ στο Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία έχουμε μποτιλιαρίσματα(!) σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει. Μας είπε ο κ. περιφερειάρχης ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορεύσει για περιβαλλοντικούς λόγους την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό. Λες και η σύγχρονη επιστήμη δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε τέτοιου είδους θέματα! Δηλαδή να πει στους Τριφύλιους ότι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν σε συγκοινωνιακό μεσαίωνα γιατί από βόρεια είναι αποκλεισμένοι λόγω Συμβουλίου Επικρατείας και από τα ανατολικά λόγω Περιφέρειας. Θα μας πει τέλος ότι είναι και οικονομικότερος ο άλλος δρόμος αλλά και αυτό δεν ευσταθεί, αφού θα περάσει μέσα από βουνά και λαγκάδια, ενώ το Καλό Νερό - Τσακώνα περνά κυρίως από πεδινά μέρη και σε τμήματα δρόμου που ήδη υπάρχουν. Θα διαφεύγει του κ. περιφερειάρχη ότι στην Πυλία και τη νότια Τριφυλία συντελείται μια μοναδική τουριστική ανάπτυξη και προς τούτο χρειάζονται δρόμοι και μάλιστα σύγχρονοι, για να εξυπηρετήσουν τη νέα αυξημένη ζήτηση που δημιουργείται. Εκτός και αν σκέφτεται τη διασύνδεση της περιοχής μόνο μέσω Καλαμάτας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. περιφερειάρχης προκαλούν μια μεγάλη αδικία, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Τριφυλία και το μέλλον της και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε. Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να συγκαλέσει άμεσα το  Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα αυτό του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα και να καλέσει και τους κοινωνικούς φορείς, πριν όλα είναι αργά».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER