Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 08:28

Κανένας δεν ευθύνεται για τη μελέτη της Βέργας, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

“Για την πολεοδομική μελέτη της Βέργας δεν υπάρχουν ευθύνες” υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας σε ερωτήσεις - παρεμβάσεις συμβούλων της μειοψηφίας για την εκ νέου απόρριψη και επιστροφή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αφού ανέφερε ότι “η πολεοδομική μελέτη της Βέργας αποτελεί αντικείμενο για τη συγγραφή βιβλίου”, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως “επιστρέφεται με παρατηρήσεις, λόγω της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν έχει εκπονηθεί”.

Στηρίζοντας την άποψη περί μη ύπαρξης ευθυνών από τη δημοτική αρχή, είπε ότι “αυτό άλλαξε το 2016. Υπήρξε πρόβλημα με τον Υμηττό και ήρθε σχετική κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ΣΜΠΕ”.

Ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε πως “είναι μονόδρομος η εκπόνηση ΣΜΠΕ, δρομολογείται. Πάμε να τρέξουμε”.

Σε ερώτησή του για το φάκελο της πολεοδομικής μελέτης Βέργας που ξεκίνησε το 1994, μαζί με αυτές σε Ασπρόχωμα και Μικρή Μαντίνεια, ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι “από το 2017 κατατέθηκε στο ΣτΕ, όπου και ακυρώθηκε”. Και ρώτησε αν την παρακολουθούσε κάποιος από τη δημοτική αρχή και το δήμο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο ΣτΕ, αν γνώριζε η δημοτική αρχή την απόρριψη και γι’ αυτό δέσμευσε λίγα χρήματα στον προϋπολογισμό του 2022, και σε ποιες ενέργειες -και με ποιο χρονοδιάγραμμα- προτίθεται να προβεί.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος είπε πως “βασικός λόγος απόρριψης είναι ότι δεν είχαν ακολουθηθεί αυτά που προβλέπονταν, δεν είχε εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”. Και ανέφερε ότι “δεν ήταν απόρροια πολεοδομικών αλλαγών, η νομοθεσία από το 2005 δεν έχει αλλάξει. Εχει τύχει δύο απορρίψεων από το ΣτΕ”. Επέκρινε τον δήμαρχο πως “καλέσατε τον κόσμο της Βέργας για να δικαιολογηθείτε. Τίμιο θα ήταν να πείτε «κάναμε λάθος, δεν το προσέξαμε»” – και τον προέτρεψε “δείτε το θέμα κατάματα με τις όποιες ανακολουθίες και συντονίστε τις ενέργειές σας”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε στον Β. Τζαμουράνη ότι “τα 5.000 ευρώ για την πολεοδομική μελέτη της Βέργας στον προϋπολογισμό είναι μεγάλο ποσό. Και 1.000 ευρώ θα μπορούσαμε να βάλουμε. Είχαμε την προσδοκία ότι θα προχωρήσει η μελέτη”.

Γ.Σ.