Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 07:54

Ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει τη μεταφορά των 45 μεταναστών από τις αποθήκες του λιμανιού

Γράφτηκε από τον
Ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει τη μεταφορά των 45 μεταναστών από τις αποθήκες του λιμανιού

 

Οι μετανάστες που φθάνουν στην Καλαμάτα μετά από επιχειρήσεις σωτηρίας, εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες και ο δήμος πληρώνει μέχρι και για τη μεταφορά τους σε αρμόδια κρατική δομή.

Αυτό έγινε και με τους 45 μετανάστες που πρόσφατα διασώθηκαν νότια της Ζακύνθου και φιλοξενήθηκαν στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας για μία σχεδόν εβδομάδα.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε τη διάθεση ποσού 9.200 ευρώ από το δημοτικό ταμείο, για όλα όσα προσφέρθηκαν στους συγκεκριμένους μετανάστες: 2 φορές την ημέρα φαγητό, χημικές τουαλέτες, ντουσιέρα, τέντες, προβολείς, σόμπες με φιάλες υγραερίου και τα δύο λεωφορεία που τους μετέφεραν στην Αθήνα, σε αρμόδια κρατική δομή. Το δεύτερο λεωφορείο χρειάστηκε για 3 άτομα που είχαν κορονοϊό.

Στις ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος απάντησε ότι “η Αστυνομία δεν είχε τη δυνατότητα να τους μεταφέρει, δεν είχε χρήματα και μπορεί να μας έμεναν εδώ”, γι’ αυτό ο δήμος πλήρωσε και τα λεωφορεία. Για το κόστος που φαινόταν ακριβό, είπε ότι τις τιμές τις βγάζει η Περιφέρεια, σύμφωνα με το μητρώο εργοληπτών.

Ο αντιδήμαρχος βεβαίωσε ότι μεταξύ των μεταναστών ήταν 17 ανήλικοι και 2 παιδιά 3 χρονών.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “δεν τιμάει την πόλη μας, την πατρίδα μας αυτή η φιλοξενία. Θα έπρεπε να έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με ξενοδοχείο” και πρόσθεσε: “Μιλάμε για ανθρώπους που πάνε σε μια χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη. Πρέπει να μένουν σε ανθρώπινο περιβάλλον. Το αντίτιμο θα ήταν λιγότερο σε ξενοδοχείο”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι παλιότερα οι μετανάστες “φιλοξενούνταν εδώ δίπλα”, στην παλιά σχολή νοσοκόμων. Επεσήμανε, πως “είχε μπει ο προβληματισμός για ένα χώρο με στοιχειώδεις υποδομές. Να αναζητηθεί ένας χώρος ή μια υπηρεσία. Να δημιουργηθεί ένας χώρος να προσφέρουμε ανθρώπινη φιλοξενία”.

Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής - αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, κάνοντας έναν σύντομο υπολογισμό, είπε ότι το κόστος σε ξενοδοχείο θα ήταν μεγαλύτερο, πάνω από 12.000 ευρώ ...χωρίς φαγητό και χωρίς τα λεωφορεία.

Γ.Σ.


NEWSLETTER