Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 18:59

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων “Energy Cities”

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων “Energy Cities”

Τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων “Energy Cities” πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το δίκτυο πόλεων “Energy-Cities” (https://energy-cities.eu) έχει σκοπό την ενδυνάμωση των πόλεων και των πολιτών για τη διαμόρφωση της μετάβασής τους σε ένα ασφαλές ενεργειακά και οικονομικά μέλλον, που χτίζεται γύρω από την προσέγγιση “τοπικό και βιώσιμο πρώτα”. Το δίκτυο, στο οποίο μετέχουν αρκετοί δήμοι από 30 ευρωπαϊκές χώρες, παρέχει πολλές δυνατότητες συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους και φορείς σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Η συνεργασία αυτή αφορά εκπαιδεύσεις, ενημέρωση, ανταλλαγές εμπειριών, ευκαιρίες συμμετοχής σε έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παροχή εργαλείων για την ενεργειακή μετάβαση, συμμετοχή στη διαμόρφωση των σχετικών πολιτικών, καθώς και συμμετοχή σε αρκετές άλλες σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Επίσης, το δίκτυο παρέχει στο Δήμο Καλαμάτας σημαντικές ευκαιρίες για προβολή των σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων που οργανώνει και υλοποιεί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, πέρα από τη συμμετοχή, αναμένεται: Να εγκρίνει το καταστατικό του δικτύου που επισυνάπτεται σε ανεπίσημη μετάφραση στα ελληνικά, ενώ η επίσημη μορφή του είναι στο πακέτο υποψηφιότητας (που επίσης επισυνάπτεται και είναι στην αγγλική γλώσσα). Να ορίσει ως εκπρόσωπο του δήμου στη γενική συνέλευση του δικτύου τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με αναπληρωτή του τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη. Να εγκρίνει ποσό 1.250 ευρώ ως ετήσια εισφορά στο δίκτυο, το οποίο έχει προβλεφθεί στην τρέχουσα αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο για όλες τις περαιτέρω σχετικές ενέργειες.