Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 21:17

Ο Καρβέλας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς

Γράφτηκε από την

“Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς, στις 26 Νοεμβρίου, είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία, να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού και συνδέονται με πολλά οφέλη – μεταξύ των οποίων η αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων, οι δραστηριότητες εδαφικής ανάπλασης, η ενίσχυση και η προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού”.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και επισημαίνει: “Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα”.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας παρατηρεί:

“Το ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Εχει ιδιαίτερη αξία ο φετινός εορτασμός. Δεδομένου ότι ο μαύρος χρυσός, η ελιά Καλαμών, όπως παρατηρείται, θα πάει στη θέση που του ανήκει, δηλαδή στην πρώτη!

Ο καρπός της ελιάς έχει την ευλογία να καλλιεργείται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Είναι ένα σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας! Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν που καταναλώνεται από τον άνθρωπο και έχει ευεργετικά συστατικά για την υγεία του. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό! Εύχομαι η ελιά, κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, να αποτελεί εσαεί για όλο τον κόσμο πηγή υγείας, και ειδικά για τους συνδημότες μου, οικονομικής ευμάρειας”.