Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 22:19

O Δριμής για τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

O Δριμής για τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

Δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή Τριφυλίας ασκεί ο σύμβουλος - επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας” Δημήτρης Δριμής για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

“Θέσαμε σοβαρά θέματα πριν τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Απαντήσεις δεν πήραμε για άλλη μια φορά. Ελλειμμα διοίκησης και θεσμικές αρρυθμίες χαρακτηρίζουν το Δήμο Τριφυλίας”, αναφέρει ο Δ. Δριμής και παρατηρεί: “Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου προκαλεί θλίψη. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μια οθόνη στην αίθουσα, ώστε να συνεδριάζει ολόκληρο το Δ.Σ., να έχουν οπτική επαφή και να ακούγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι (παρόντες στην αίθουσα και συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη) και να αναπτύσσεται διάλογος. Τοπικές κοινότητες και πρόεδροι κοινοτήτων έχουν αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις κατά παράβαση του κανονισμού. Θέματα εισάγονται χωρίς προετοιμασία στην ημερήσια διάταξη και λαμβάνονται αποφάσεις ανίσχυρες και ανεφάρμοστες. Ετσι, για να χαλάμε το χαρτί. Οπως, για παράδειγμα, η δήθεν μίσθωση στην εταιρεία blink, δημοτικών χώρων που θα επιλέξει η ίδια (η προχειρότητα «βαράει» κόκκινο, έγραφα τότε αλλά ποιος ακούει;) για να εγκαταστήσει και να εκμεταλλευτεί 5 σταθµούς φόρτισης αυτοκινήτων, η απόφαση του ΔΣ περί αποζημίωσης πολίτη στην Τερψιθέα, η δήθεν απόφαση κανονισμού λειτουργίας και έναρξης ζωαγοράς Κοπανακίου, κ.ά. Στην τελευταία δε συνεδρίαση της Παρασκευής ο πρόεδρος αποπειράθηκε (μετά την εξαφάνιση της απόφασης για τα εντέλλεσθε του δημάρχου), να καταργήσει το δικαίωμα του Δ.Σ. να αποφασίζει με ψηφοφορία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αρνήθηκε να θέσει θέμα σε ψηφοφορία! Αναγκάστηκε στο τέλος να επανέλθει στην τάξη και να διενεργήσει ψηφοφορία, καθώς συνάντησε την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων (πλην Λακεδαιμονίων, βεβαίως), οι οποίοι αρνηθήκαμε να εκχωρήσουμε δικαίωμά μας και υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατική τάξη”.
Για το θέμα των απορριμμάτων αναφέρει ότι “το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει έρθει ακόμα στο Δ.Σ., αν και το ζητάμε συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2020” και σημειώνει: “Το θέμα πλέον επείγει. Δεν θα αναφέρω πως είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που έχουν καταργήσει ακόμα και τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, που λειτουργούσαν στους καποδιστριακούς δήμους. Ούτε θα αναφερθώ στην ντροπή της δημιουργίας νέου ΧΑΔΑ δίπλα σε αποκατεστημένο ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι. Επιμένω, όμως, πως χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου και ξεκινάει σύντομα. Η προετοιμασία του δήμου μάς αφορά τόσο στα οικονομικά μεγέθη και την τσέπη των δημοτών όσο και στο περιβάλλον. Με δεδομένο ότι ο κάθε τόνος απορριμμάτων θα κοστίζει 90 ευρώ περίπου είναι κρίσιμο να μειωθούν οι όγκοι απορριμμάτων του δήμου Με βάση, άλλωστε, τον περιφερειακό σχεδιασμό θα πρέπει να μειώσουμε κατά 40% τους όγκους απορριμμάτων. Και τα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή είναι: Πότε περιμένετε να οργανώσετε την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τη διαλογή στην πηγή; Γνωρίζετε πως χωρίς μείωση απορριμμάτων θα έχουμε διπλή βλάβη ως δήμος; Και θα πληρώνουμε για περισσότερους τόνους σύμμικτων απορριμμάτων στο εργοστάσιο που θα πηγαίνουμε και θα μας επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση ως προς τη μείωσή τους και την απουσία διαλογής στην πηγή. Στο δήμο μας, τέλος, δεν προβλέπεται Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Από πού και πώς θα μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Παλαιόχουνη αρχικά και στην περιοχή της Καλλιρρόης σε επόμενο χρόνο; Γιατί δεν έχει ζητήσει ο δήμος χρηματοδότηση για τη δημιουργία νόμιμου και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου ΣΜ