Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 08:10

Νέος προσωρινός μειοδότης για Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Νέος προσωρινός μειοδότης για Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας

 

Την επανάληψη του διαγωνισμού για το έργο ολοκλήρωσης της κατασκευής του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, πρότειναν χθες στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Και αυτό, όπως ειπώθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ψίθυροι περί συμφωνίας για να πάρει το έργο ο δεύτερος μειοδότης, καθώς υπάρχει και οικονομική ζημιά 146.000 και κάτι ευρώ για το δήμο.

Η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την πρόταση και αποφάσισε να πάει το έργο στον δεύτερο μειοδότη, σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση, καθώς ο προσωρινός δεν κατέθεσε τα επιπλέον δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν από την επιτροπή διαγωνισμού και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του, που χρειάστηκαν 4 μήνες από την επιτροπή διαγωνισμού για να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά του προσωρινού μειοδότη. “Αυτά είναι εγκληματικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά, κατέγραψε ζημιά 146.000 και κάτι ευρώ γα το δήμο και σημείωσε πως “έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί και να κρατήσουμε την εγγυητική επιστολή”. Μάλιστα, παρατήρησε ότι “έξω μπαίνουν άλλες σκέψεις, έξω συζητείται το θέμα” και δήλωσε πως δεν συμμετέχει σε αυτή την παρωδία.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “τα στοιχεία δημιουργούν πολλά ερωτηματικά”, παρατήρησε πως ο δήμος χάνει και τα 20.000 ευρώ της εγγυητικής και δήλωσε πως “φαίνεται ότι πρόκειται περί μεθόδευσης να πάει στον δεύτερο” και ότι “η μόνη λύση που δεν θα αφήσει ερωτηματικά είναι η επανάληψη του διαγωνισμού”. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το κράτος “φρόντισε και θεράπευσε τις απώλειες των εργολάβων εξαιτίας των ανατιμήσεων των υλικών, με τους συντελεστές αναθεώρησης”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας είπε ότι “ακόμα ένα έργο πάει στις καλένδες”, ρώτησε “πόσο πανωπροίκι θα πληρώσει ο δήμος και το κράτος” και προέτρεψε “να σταλεί σαφέστατο μήνυμα στους εργολάβους”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, αφού ανέφερε πως “δεν εξαρτάται από μας αλλά από τη Διαχειριστική Αρχή η επανάληψη του διαγωνισμού”, απάντησε ότι “πρέπει να κινηθούμε ως ο νόμος ορίζει. Το ζήτημα είναι οι αυξημένες τιμές των υλικών και ο διαγωνισμός έχει γίνει με τον παλιό νόμο. Αυτό λέει ο νόμος και αυτό πρέπει να κάνουμε”.

Ο Β. Τζαμουράνης διευκρίνισε ότι “ο νόμος δεν απαγορεύει την επανάληψη του διαγωνισμού”, ενώ ο Β. Κοσμόπουλος επεσήμανε πως “δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο δήμος δεν διεκδίκησε την εγγυητική”.

 

ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΜΕ 35,75%

Προσωρινός μειοδότης για το έργο ολοκλήρωσης της κατασκευής του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας που αποκλείστηκε, είχε αναδειχθεί στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία “Β. Γεωργαλής και Σία Ε.Ε. (ΔΟΜΗΚΑΤ ΕΕ), που είχε καταθέσει προσφορά με έκπτωση 50,08%. Δεύτερος μειοδότης που κλήθηκε και αναδείχθηκε νέος προσωρινός, είναι η εταιρεία “Π. Σκριβάνος - Π. Γρουσουζάκος Ο.Ε.” (Εργοδομή Ο.Ε.) με έκπτωση 35,75%.

Στο διαγωνισμό είχαν κατατεθεί συνολικά 5 προσφορές, από τις οποίες οι 2 με τη χαμηλότερη έκπτωση δεν έγιναν δεκτές, γιατί δεν είχαν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές. Η τελευταία που έγινε δεκτή ήταν με έκπτωση 21,44%.

Να αναφέρουμε ότι η συμβατική προθεσμία του έργου είναι 300 ημέρες και περιλαμβάνει τις μεταλλικές κερκίδες περίπου 2.000 θεατών, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ηλεκτρομηχανολογικά και αποπεράτωση κτηριακών. Η πρώτη εργολαβία για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας, δίπλα στον Νέδοντα, στο παλιό φυτώριο του δήμου, στην αρχή της οδού Χρήστου Μαλαπάνη, έκλεισε στα 329.000 ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν 998.000 ευρώ.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER