Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 22:03

Μνημειακό δέντρο η μουριά Ταμβάκη στα Φιλιατρά

Μνημειακό δέντρο η μουριά Ταμβάκη στα Φιλιατρά

Ως μνημειακό δέντρο σημάνθηκε η μουριά Ταμβάκη στα Φιλιατρά, όπως γνωστοποιείται από την Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών.

Η σήμανση έγινε την Παρασκευή το απόγευμα και εντάσσεται στα 71 μνημειακά δέντρα Πελοποννήσου του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης”, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.
Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών σημειώνεται: «Την Παρασκευή 14/1/2022, στον χώρο που φύεται η μνημειακή μουριά Ταμβάκη στην κεντρική πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας εκπροσωπούμενο από τον κ. Δημοσθένη Κορδό υποψήφιο διδάκτορα Πολιτιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προχώρησε στη σήμανση του δέντρου. Γνωστοποιούμε ότι το δέντρο αυτό έχει ενταχθεί στα 71 μνημειακά δέντρα Πελοποννήσου του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης”, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Η ένταξη αυτή είχε γίνει γνωστή στο Δήμο Τριφυλίας από τις 8/12/2021, με ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με τις ενέργειες καταστροφής του δέντρου από τον ίδιο τον Δήμο Τριφυλίας. Το γεγονός της σήμανσης είναι μια νίκη σε βάρος όλων όσοι το επιβουλεύονταν, είχαν και ίσως να έχουν ακόμα σκοπό την κοπή - εκρίζωσή του. Δηλώνουμε αμετακίνητα, ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, ότι αυτό δεν θα περάσει!».

“ΤΟ ΦΩΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ”

«Το φως υπερισχύει του σκότους» σημειώνεται για τη μουριά Ταμβάκη από τον Βασίλειο Σπυρόπουλο κοινοτικό σύμβουλο Φιλιατρών με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά».
Χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Η ιστορία, είναι ένα από τα θεμέλια ανάπτυξης για κάθε τόπο. Μία απ’ τις βασικές διακηρυκτικές αρχές των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» είναι και θα είναι σταθερά η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας. Η μνημειακή μουριά Ταμβάκη η οποία είχε μπει στο στόχαστρο σκοταδιστικών κύκλων, κινδύνευε με την κοπή - εκρίζωσή της από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας. Είχαν υπάρξει καθ’ υπόδειξιν “γνωματεύσεις επιστημόνων” ενάντια στην ηθική και στην επιστημονική τους δεοντολογία, που συνεργούσαν στην καταστροφή της. Είχε επίσης υπάρξει, έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, για την κοπή κι εκρίζωσή της. Η συγκεκριμένη άδεια εκδόθηκε μετά από ενέργειες ειδικής συμβούλου της δημοτικής αρχής -πέρα από τις αρμοδιότητές της- και όχι της εκ του νόμου αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.
Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, εάν “...δεν είναι αρμόδια να ελέγχει τη νομιμότητα ή μη και την αποφασιστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή για το αν λαμβάνεται υπόψη η έκφραση γνώμης του Τοπικού Συμβουλίου”, τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» τονίζουν ότι χωρίς την ηθική, οι κοινωνίες των ανθρώπων θα καταλήξουν στο χαμό! Ταυτόχρονα επιβραβεύεται η δύναμη του ισχυρού να επιβάλει απόψεις. Έτσι καταργείται το “περί δικαίου συναίσθημα” που πρέπει να διακατέχει τους πολίτες και η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της ελληνικής πολιτείας. Η ιστορία, ο πολιτισμός, οι ομορφιές, τα προϊόντα που παράγει ένας τόπος είναι εκείνοι οι πυλώνες, πάνω στους οποίους πρέπει να ασκείται η διοίκηση του τόπου. Σταθερότατη θέση των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» επίσης είναι η επαναφορά στο αυτοδιοίκητο "Δήμος Φιλιατρών", ώστε να πάψουν τα Φιλιατρά μας να είναι μια πόλη - φάντασμα!».