Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 09:21

Παρέμβαση Στ. Μπένου για “έγκλημα” στο λιμάνι Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Παρέμβαση Στ. Μπένου για “έγκλημα” στο λιμάνι Καλαμάτας

  

Εγκλημα κατά της στρατηγικής και των κεκτημένων της πόλης χαρακτηρίζει την πρόβλεψη του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας για κτήρια και το κρηπίδωμα των ναυταθλητικών συλλόγων στον προλιμένα, ο πρώην δήμαρχος και υπουργός Σταύρος Μπένος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Ηλία Μαραβά, ο Στ. Μπένος απηύθυνε έκκληση στους άρχοντες της πόλης και στους πολίτες “να κατανοήσουν και να αποτρέψουν το έγκλημα”.

Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε πολύ προβληματισμένος και πολύ θυμωμένος, γιατί αυτή η πρόβλεψη αναιρεί τη στρατηγική της πόλης τα τελευταία 40 χρόνια και τα κεκτημένα της. Τάχθηκε κατά της τσιμεντοποίησης στον προλιμένα κι έψεξε τους συλλόγους “που πιέζουν να κάνουν εκεί τα μέγαρά τους”, τονίζοντας πως “είναι μνημείο και θα έπρεπε να έχει γίνει διατηρητέο η άμμος στο λιμάνι”, το οποίο η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη που το έχει. Εκανε λόγο για κατάρα που έρχεται και δήλωσε εξοργισμένος και με αυτούς που επιμένουν για εμπορικό λιμάνι, αναιρώντας την προίκα της πόλης. “Μα τι αξίζει περισσότερο, ένα εμπορικό λιμάνι ή το θαύμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά συστήματα στον κόσμο και η Καλαμάτα είναι στο μυχό του και πρέπει να είναι ο προστάτης του”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Και παρατήρησε πως το “κεκτημένο της πόλης είναι να βλέπεις τα παιδιά και όλες τις ηλικίες να παίρνουν τις πετσετούλες τους και να πηγαίνουν να κάνουν μπροστά στο “Πανελλήνιο” το μπάνιο τους”. Αντιδρώντας αναρωτήθηκε “πού είναι οι πολίτες, γιατί δεν αντιδρούν;”. Υπενθύμισε ότι η Ναυαρίνου προβλέπεται να είναι πεζόδρομος, γι’ αυτό και ανοίχθηκε η Κρήτης.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του αγώνα που έδωσε από τα πρώτα χρόνια της δημαρχοντίας του με άξιους συμπαραστάτες (τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο και τον λιμενολόγο Ρογκάν), επεσήμανε τη στροφή της πόλης στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, την ακύρωση των πολυκατοικιών κάτω από τη Ναυαρίνου και στο Ιστορικό Κέντρο, τη διάσωση των νεοκλασικών, τη μαρίνα στη Δυτική Παραλία που απέτρεψε εκεί τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού, τον βιολογικό καθαρισμό. Χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε αν ερχόταν η Cosco κι έκανε μια ελκυστική πρόταση, θα έφερνε ανάπτυξη ή ρύπανση;

Ο Στ. Μπένος εκτίμησε ότι είναι κατάρα το εμπορικό λιμάνι και τα εμπορευματοκιβώτια, και στάθηκε στην προοπτική της Καλαμάτας να γίνει ανοιχτό περιβαλλοντικό μουσείο με την Αρχαία Θουρία, ενώ αναφέρθηκε στο περιαστικό πάρκο του Νέδοντα και σημείωσε ότι η ανάπτυξη της περιοχής είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς με τον τριτογενή (τουριστικό) τομέα, η αγροδιατροφή και το ολιστικό προϊόν.

 

Ενόχληση Βασιλόπουλου και αψυχολόγητη αντίδραση 

Την αντίδρασή του στις δηλώσεις του πρώην δημάρχου και υπουργού Σταύρου Μπένου στην ΕΡΤ Καλαμάτας για το μάστερ πλαν του λιμανιού, εξέφρασε φανερά ενοχλημένος ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Θανάσης Βασιλόπουλος.

“Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον και οι ευαισθησίες για το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές και το μέλλον της πόλης προφανώς δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός”, επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, σε δήλωσή του. Ανέφερε, ακόμα, ότι “σέβομαι τους προκατόχους μου και την προσφορά τους, είναι κάτι άλλωστε που το έχω αποδείξει εμπράκτως. Προφανώς έχουν δικαίωμα να τοποθετούνται για θέματα της πόλης, όπως άλλωστε και όλοι οι πολίτες. Όσον αφορά το λιμάνι, επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα το τελευταίο διάστημα, πολλές φορές ανακριβή, καλό είναι να υπάρχει ορθή ενημέρωση όλων και να μην υιοθετούνται αβρόχοις ποσί διάφορες απόψεις που εν πάση περιπτώσει απέχουν από την πραγματικότητα, τη θέση του δήμου, τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER