Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 08:00

Δήμος Καλαμάτας: 4 νέα απορριμματοφόρα - Πάνε πίσω Σταθμός Μεταφόρτωσης και μεταφορά συνεργείων (βίντεο)

 

Τέσσερα νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα παρέλαβε χθες ο Δήμος Καλαμάτας, ανανεώνοντας τον στόλο των οχημάτων για την υπηρεσία καθαριότητας.

Πρόκειται για απορριμματοφόρα-πρέσες από τα οποία το ένα έχει και γερανό και ένα τύπου “βαρέλα”. Στην παραλαβή των οχημάτων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Κοκκωνία Γιαννοπούλου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Οχημάτων Δημήτρης Γεωργακίλας.

“Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας, που αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση, υλοποιείται” ανέφερε ο δήμαρχος κι έκανε λόγο για καινούργια οχήματα, νέας τεχνολογίας, “που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας και μεγαλύτερη ασφάλεια στο προσωπικό μας”.

Τα 4 καινούργια απορριμματοφόρα, προϋπολογισμού περίπου 750.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι από το ίδιο πρόγραμμα ο δήμος θα πάρει: Ενα μικρό φορτωτάκι, που θα έχει και δυνατότητα να φέρει και σάρωθρο ώστε ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλεί η θάλασσα στη Ναυαρίνου και να μαζεύει την άμμο. Ενα ανατρεπόμενο όχημα φορτηγό (κιβωτάμαξα). Ενα πολυμηχάνημα που θα επισκευάζει το οδόστρωμα και τις λακκούβες, ενώ θα έχει και συστήματα κλαδέματος και καταστροφέα και θα μπορεί να εξυπηρετεί και τα χωριά.

Ακόμα, υπενθύμισε την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για την ηλεκτροκίνηση, από την οποία ο δήμος θα προμηθευτεί: Ενα επιβατικό αυτοκίνητο υβριδικό. Τέσσερις κλούβες υβριδικές που θα δοθούν στις Δημοτικές Ενότητες. Δύο ηλεκτρικά σάρωθρα. Δύο ηλεκτρικά λεωφορεία 25 ατόμων με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων ΑΜΕΑ. Ενα μικρό ηλεκτρικό απορριμματοφόρο που θα μπορεί να κινείται επάνω σε πλατείες και πεζόδρομους.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη διευθύντρια Κοκκωνία Γιαννοπούλου, τον προϊστάμενο Δημήτρη Γεωργακίλα “και όλους όσοι εργάζονται για όλους εμάς 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, γιορτές και αργίες. Είναι οι άνθρωποι που λένε την πρώτη καλημέρα του δήμου, με όλες τις καιρικές συνθήκες, για να παρέχουν υπηρεσίες σε όλους, για να είναι η πόλη καθαρή, φιλική και φιλόξενη”.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ - ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εντάξει έργο κινητού σταθμού μεταφόρτωσης στη Μαραθόλακκα, ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος να μεταφέρει σκουπίδια στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όταν ξεκινήσει στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. Και εξέφρασε την πίστη του ότι θα δοθεί άδεια στον δήμο να μεταφέρει εκεί τα σκουπίδια του.

Για την πρόταση κοινού σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών με τον Δήμο Μεσσήνη κοντά στη ΜΟΛΑΚ και στον βιολογικό, είπε ότι “δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από το υπουργείο” και παρατήρησε πως “είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος που θα γίνει στη χώρα μας με 1.950.000 ευρώ”. Εξήγησε ότι γι’ αυτό το λόγο κινούνται για την προμήθεια προσωρινού κινητού σταθμού μεταφόρτωσης στη Μαραθόλακκα.

Οσον αφορά τη μεταφορά των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ από τον Νέδοντα σε δημοτικό χώρο δίπλα στον βιολογικό, υπενθύμισε την πρόταση που έχει υποβληθεί στο “Αντώνης Τρίτσης” για την ωρίμανση μελετών για την υλοποίηση έργων, προϋπολογισμού 627.745,54 ευρώ, για: Την πολιτιστική διαδρομή Καλαμάτα - Αρχαία Θουρία, τα έργα υποδομής της περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος (από το σχολικό συγκρότημα έως τη Νέα Είσοδο), τη μετεγκατάσταση των συνεργείων δήμου - ΔΕΥΑΚ και την αναζωογόνηση παρόχθιας ζώνης Νέδοντα.

“Είναι μέσα στην προτεραιοποίηση που έχουμε βάλει στο πλαφόν του προγράμματος, περιμένουμε τις αποφάσεις ένταξης” απάντησε ο κ. Βασιλόπουλος.

Τέλος, όσον αφορά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 80 εκ. ευρώ, είπε ότι “έχει σταλεί στη Διεύθυνση Υδάτων για να πάρει τις τελικές εγκρίσεις και μετά να έρθει προς γνωμοδότηση στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.

Γ.Σ.