Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 17:15

Αποχώρησαν οι μειοψηφίες - Διαμαρτυρία για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Αποχώρησαν οι μειοψηφίες - Διαμαρτυρία για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Την αντίδρασή τους για την απαξία του Δημοτικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή εξέφρασαν οι μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας στη συνεδρίαση της Δευτέρας και αποχώρησαν όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ελέγχου, των ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η πρωτοβουλία για την αντίδραση και την αποχώρηση ανήκε στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος επέκρινε την απαξία του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των κυβερνητικών ρυθμίσεων κατά της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε ότι τα θέματα που συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδεικνύουν την απαξία, καθώς πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας θέματα και για διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων, που αρκετές φορές οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν τους ερωτώντες. Παρατήρησε ότι ακόμα και τα θέματα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος εγκρίνονται στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ στο Συμβούλιο περνούν ανεξάρτητα από τις ψήφους που θα πάρουν.

Ο κ. Κοσμόπουλος επέκρινε δριμύτατα και τη δημοτική αρχή που δεν έχει δώσει γραφείο στις μειοψηφίες παρά τις διαβεβαιώσεις και ανέφερε πως στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής βρέθηκε νωρίτερα στο Δημαρχείο κι έκοβε βόλτες στον διάδρομο μέχρι να περάσει η ώρα, όταν τον είδε και τον φιλοξένησε στο γραφείο της η διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, την οποία και ευχαρίστησε.

“Μετά τις απαντήσεις στις ερωτήσεις θα αποχωρήσουμε ως ένδειξη αυτοσεβασμού”, σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και αφού παραδέχθηκε ότι δεν θα ενοχληθεί κάποιος, εξήγησε πως “το οφείλουμε στους εαυτούς μας”.
Ο εκπρόσωπος του “Πρότυπου Δήμου” Γιώργος Σωφρονάς εξέφρασε τη διαμαρτυρία του που οι μειοψηφίες δεν προσκλήθηκαν στο γεύμα της Υπαπαντής και σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, ενώ αποχωρώντας παρατήρησε πως “αισθανόμαστε ότι μας χρειάζεστε μόνο για την απαρτία”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου επέκρινε τη δημοτική αρχή για την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρατηρώντας ότι κάνουμε ερωτήσεις που δεν έχουμε λάβει απάντηση ή έχουμε και είναι σαν να απευθύνεστε σε ηλιθίους”. Ακόμα, διαμαρτυρήθηκε που οι μειοψηφίες δεν έχουν γραφείο και που οι επικεφαλής τους δεν προσκλήθηκαν στη γιορτή της πόλης κι έκανε λόγο για διακοσμητικό ρόλο.

Τη διαμαρτυρία του για την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε και ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης.

Γ.Σ.