Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 22:29

Ζητούν να κηρυχτεί διατηρητέο το Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου

Ζητούν να κηρυχτεί διατηρητέο το Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου

Το χαρακτηρισμό του ως ιστορικού διατηρητέου και την προστασία του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου ζητούν με κοινό τους αίτημα 4 σύλλογοι του Κοπανακίου, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αντικαταστήσει την κεραμοσκεπή με πάνελ.

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, το σχολικό συγκρότημα είναι μνημείο της αρχιτεκτονικής των σχολικών κτηρίων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, ισχυρά συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής ως μορφωτικός και πολιτιστικός χώρος, συνυφασμένο με την ιστορία και την αισθητική του χωριού και λειτουργεί ως τοπόσημο.

Το σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών, υποβάλλουν -συμπεριλαμβάνοντας το υπ’ αρίθμ. 48332/07-02-2022 αίτημα του τ. δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή- οι πρόεδροι του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου, Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου, Αθλητικού Συλλόγου “Διαγόρας” Κοπανακίου και Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου “Καλλιπάτειρα”.

Αναλυτικά σε αυτό αναφέρουν: «Στο Κοπανάκι Μεσσηνίας λειτουργεί 6θέσιο δημοτικό σχολείο, που αποτελείται από δύο κτήρια τα οποία λειτουργούν ως ενιαίο κτηριακό συγκρότημα. Το πρώτο κτήριο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου και είναι πέτρινο, φέρει κεραμοσκεπή και άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1930 ως τριτάξιο διδακτήριο. Το δεύτερο κτήριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέρει κεραμοσκεπή και εγκαινιάστηκε το 1978 ως τριτάξιο. Το σχολικό συγκρότημα είναι μνημείο της αρχιτεκτονικής των σχολικών κτηρίων των αρχών του προηγούμενου αιώνα (η δεκαετία του ‘30 χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή νέων παιδαγωγικών αρχών που υπηρετούνται και από την αρχιτεκτονική της περιόδου), είναι ισχυρά συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής μας ως μορφωτικός και πολιτιστικός χώρος, είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την αισθητική του χωριού μας, λειτουργεί ως τοπόσημο. Παρακαλούμε για τις σύμφωνες με το νόμο ενέργειές σας ώστε να χαρακτηριστεί τόσο το πέτρινο διδακτήριο όσο και όλο το συγκρότημα ως ιστορικό διατηρητέο που χρήζει ιδιαίτερης κρατικής προστασίας».

 

Κ.Μπ.