Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 08:15

Καλαμάτα: Σε εκκρεμότητα παραμένει το Κληροδότημα Παναγιώταρου

Καλαμάτα: Σε εκκρεμότητα παραμένει το Κληροδότημα Παναγιώταρου

 

Ο Δήμος Καλαμάτας προχώρησε στη διαπραγμάτευση με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για την αξιοποίηση - εκμετάλλευση των ακινήτων ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, όμως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, όπως για το τίμημα και τα χρόνια αξιοποίησης.

Και η Επιτροπή Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, ως αρμόδια υπηρεσία, καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει τέλος στη διαδικασία του διαγωνισμού ή αν θα εγκρίνει τη διαπραγμάτευση και τη συνέχισή της.

Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της περασμένης εβδομάδας, όπου οι παρατάξεις των μειοψηφιών για μια ακόμα φορά εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, που είχε ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή Νίκα.

Για το σοβαρό αυτό θέμα μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον τρόπο που ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησης, χωρίς ο δήμος να έχει βάλει το οικονομικό κι επενδυτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι λύθηκαν τα πολεοδομικά και ρυμοτομικά θέματα και πως υπάρχουν σοβαροί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο κληροδότημα Παναγιώταρου.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι “της διαπραγμάτευσης προηγήθηκε συζήτηση με τον επενδυτή Θόδωρο Μπρεζεράκο και τον πολιτικό του μηχανικό εδώ στο γραφείο μου, πριν την Οικονομική Επιτροπή και μάλιστα είχα καλέσει και τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών, που εκπροσωπήθηκαν από συνεργάτες τους”. Παρατήρησε πως “υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε, όπως για τα μηδενικά απόβλητα, για την αξιοποίηση των υδάτων προς όφελος του κόσμου και την αναβάθμιση της περιοχής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο να υπάρχει ένας χρόνος ανοχής στα μισθώματα και από το δεύτερο χρόνο και μετά να καταβάλει μισθώματα και όλα αυτά μέχρι να αρχίσει η επένδυση, να συσσωρευτούν. Ο δεύτερος και τρίτος χρόνος να μοιραστούν στους επόμενους 60 μήνες, ώστε ο επενδυτής να έχει μία αβάντα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην επένδυση”. Ωστόσο, επεσήμανε ότι “διαφωνούμε σε κάποια σημεία βασικά. Ως Δήμος Καλαμάτας θεωρούμε ότι πρέπει να το παραχωρήσουμε για 35 χρόνια και ο επενδυτής λέει 50. Ο επενδυτής λέει ότι αν ήταν έτοιμη η επένδυση, έπρεπε να δίνει 70.000 ευρώ το χρόνο στον δήμο και μεις σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική μελέτη που μας κατέθεσε ανεξάρτητος εκτιμητής, λέμε ότι πρέπει να παίρνει ο δήμος 180.000 το χρόνο και διαφωνούμε στις ρήτρες σε βάρος του δήμου. Ο επενδυτής λέει ότι αν είναι από ευθύνη του δήμου να καθυστερούν αδειοδοτήσεις, θα πρέπει να μπορεί να ζητήσει αποζημίωση και ο δήμος λέει ότι αν καθυστερήσει και είναι λάθος του στην έκδοση αδειών, να πάει πίσω το θέμα του μισθώματος”.

ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

Για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν άμεσα, ο κ. Βασιλόπουλος μας είπε ότι “συντάσσεται το πρακτικό με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και θα σταλεί στην Επιτροπή Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης, η οποία θα αποφασίσει: Αν λύεται η διαδικασία και ξεκινάμε πλέον από την αρχή -ενδεχομένως όπως θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει με την τεχνικοοικονομική μελέτη που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή- και ξέροντας ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και όχι ελεύθερα ή μπορεί να πει ότι σε αυτές τις τρεις παρατηρήσεις που υπάρχουν «εγώ δίνω αυτή τη λύση, οπότε συνεχίστε τη διαδικασία»”. Εξήγησε ότι “πάνω από όλους είναι η Επιτροπή Κληροδοτημάτων και αν επιλέξει τη λύση με το να προσαρμόσει αυτή τις διαφορές που υπάρχουν, προχωράει το θέμα. Ανοίγει, όμως, για όλους και μπορούν όλοι να έρθουν και να καταθέσουν πρόταση”. Διευκρίνισε πως “μπορεί να το εξετάσει και να δώσει δικές της κατευθύνσεις και εμείς οφείλουμε να τις ακούσουμε. Εκτός και αν θεωρούμε ότι είναι σε βάρος του δήμου, οπότε μπορούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια”.

“Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ”

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την άποψη ότι “η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει διαφορετικά, όπως θα ξεκινήσει με τη μαρίνα Καλαμάτας” κι εξήγησε: “Δηλαδή, εμείς με τη μαρίνα ήδη προετοιμαζόμαστε να βγάλουμε ένα διαγωνισμό που θα ξέρουμε από την αρχή ποια χρήματα πρέπει να λάβει ο δήμος, τι επένδυση θέλουμε να κάνουμε. Να υπάρχει το πλαίσιο το οικονομικό και το επενδυτικό και οι επίδοξοι επενδυτές να έρθουν και να πουν «θέλουμε αυτό και μπορούμε να κινηθούμε λίγο δεξιά, λίγο αριστερά, λίγο πάνω, λίγο κάτω», δεν έχει σημασία, να είναι μικρά τα περιθώρια. Το ίδιο έπρεπε να έχει γίνει και για του Παναγιώταρου. Επρεπε να έχουμε βάλει εμείς ως δήμος το πλαίσιο το οικονομικό και το επενδυτικό και να έρθουν όλοι να καταθέσουν προτάσεις”. Και πρόσθεσε ότι “θα έπρεπε να έχουμε λύσει τα ζητήματα τα πολεοδομικά και τα ρυμοτομικά. Δεν είχαν λυθεί τότε. Εγινε αλλαγή χρήσης, τώρα έχουν γίνει τεράστια βήματα μπροστά. Τώρα τα έχουμε λύσει όλα αυτά. Κι επειδή τα έχουμε λύσει, οι πληροφορίες που έχω είναι ότι υπάρχουν σοβαροί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί”.

Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε: “Το έχω ξεκαθαρίσει αυτό, το έχω πει και στον ίδιο τον επενδυτή, εμείς το θέμα θα το ανοίξουμε. Δεν θα πάμε σε απευθείας ανάθεση. Θα το ανοίξουμε προς όλους και όποιος υποβάλλει την καλύτερη πρόταση για το δήμο”.

Γ.Σ.