Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 07:54

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος στο Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της “Φάρις” (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος στο Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της “Φάρις” (βίντεο)

Τον επικεφαλής του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων της “Φάρις” που επαναλειτουργεί, Δημήτρη Κοσμόπουλο, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της επιχείρησης Παντελής Δρούγας. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη παράδοση που έχει η Καλαμάτα στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, και εξέφρασε τη χαρά του που η “Φάρις” έχει πλέον και Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας πως “θεωρούμε τα γράμματα και το λόγο τη βάση του πολιτισμού μας”.

Παρατήρησε ότι ο πιο ιδανικός για να αναλάβει αυτό το σπουδαίο τμήμα είναι ο Καλαματιανός διακεκριμένος ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διευθυντής του περιοδικού “Νέα Ευθύνη” Δημήτρης Κοσμόπουλος. Επεσήμανε πως στόχος μέσα από αυτό το τμήμα είναι “να αναδείξουμε την Καλαμάτα μας ως κοιτίδα του πολιτισμού, την πόλη που θα φέρει την πνευματική άνοιξη”.

Ο δήμαρχος ευχήθηκε στον κ. Κοσμόπουλο καλή επιτυχία στο έργο του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων, που έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στον δήμο μας, θα φέρει θετικά αποτελέσματα”.

Ο Δ. Κοσμόπουλος ευχαρίστησε τον δήμο, τον δήμαρχο και τη “Φάρις” που “ομοθυμαδόν και ομόφωνα μου έδωσαν ένα καθήκον με ιδιαίτερη ευθύνη, το καθήκον της εποπτείας για την επανασύσταση του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων”.

Αναφερόμενος στους στόχους που θέτει για το Τμήμα, ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά, λόγω διαχρονικού ιστορικού βάθους της γλώσσας της, αλλά και λόγω της ποιητικής της παράδοσης από τον Όμηρο, τους λυρικούς, τους βυζαντινούς μέχρι σήμερα, στην ποίηση η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίον ο ελληνικός λαός, ακόμα και σε δύσκολες εποχές κατακτήσεων και δουλείας, έβρισκε τον τρόπο να εκφράζεται συλλογικά”.

Θύμισε ότι “τα δημοτικά μας τραγούδια όταν τα είδε ο Γκαίτε είπε ότι είναι η ευγενέστερη μορφή ποίησης που γνώρισε μέχρι τότε” και σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Η ελληνική ποίηση είναι κάτι το εξαιρετικό, και λόγω της ποιότητας και του βάθους της γλώσσας αλλά και λόγω της ιδιοσυγκρασίας αυτού του λαού.  Η ποίηση και η λογοτεχνία μας είναι τα υλικά εκείνα τα οποία οφείλω εγώ να διαχειριστώ με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα και κοινωνία στον απλό άνθρωπο, στον μέσο πολίτη της κοινωνίας. Αλλά παράλληλα με αυτό, με έναν τρόπο όπου η Καλαμάτα θα σηματοδοτήσει την υποδοχή και τη δημιουργία προϋποθέσεων για συζήτηση των ευγενέστερων εκφράσεων της ελληνικής λογοτεχνικής ζωής, κυρίως της ελληνικής ποίησης, στο σήμερα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Δεν θέλω να μιλώ με πολλά «θα». Θα σας μιλήσω μόνο με τη φράση του Ευαγγελίου «το δέντρο εκ του καρπού αυτού γινώσκεται». Ο καρποί που θα έχουμε το επόμενο διάστημα θα είναι υπό κρίσιν όλων. Πιστεύω και διακινδυνεύω μια πρόβλεψη, ότι θα είναι τέτοιοι, ώστε πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στη σχέση της πόλης της Καλαμάτας, της πατρίδας του Νικολάου Πολίτη, και της Μεσσηνίας, πατρίδας ποιητών όπως ο Μιχάλης Κατσαρός και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, με την ελληνική τέχνη και την ελληνική πραγματεία. Την ελληνική τέχνη του Λόγου για να γίνομαι πιο ειδικός”.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό που έχει γίνει είπε ότι “θα ξεκινήσουμε με μια σειρά εκδηλώσεων που θα κινούνται στο πεδίο της προβολής της ελληνικής ποίησης αλλά και των μεγάλων μεγεθών της ποιητικής και λυρικής παρακαταθήκης”. Παρατήρησε ότι το 2022 θα διαχειριστούν “το μεγάλο γεγονός για την νεότερη ιστορία μας, το κορυφαίο μετά το 1453 ως προς την πορεία συρρίκνωσης του Ελληνισμού με συνέχειά του το 1974 στην Κύπρο. Μιλώ για την μικρασιατική τραγωδία και καταστροφή”. Επεσήμανε πως η πρώτη εκδήλωση του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Σεφέρη που “είναι σπουδαίος γιατί  είναι κορυφαίος στην νεοελληνική έκφραση και στην ανανέωσή της και που η μικρασιατική τραγωδία τον σφράγισε”.

Πληροφόρησε ότι “θα γίνει μετάκληση δύο από τους σπουδαιότερους ποιητές και μελετητές του έργου του Σεφέρη. Στον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητή Βάσο Βαγενά και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που είναι ο ερευνητής του αρχείου του Σεφέρη και συγγραφέας πολλών κειμένων για τον νομπελίστα ποιητή. Την τριάδα θα ολοκληρώνει η Μαρία Στασινοπούλου, η οποία έχει καταγίνει με το χρονολόγιο του Σεφέρη σε αναλυτική βάση”.

Ο Δ. Κοσμόπουλος εξήγησε ότι με αυτούς τους τρεις θα γίνει και μια συζήτηση για να καταδειχθεί τι σημαίνει το έργο του Γ. Σεφέρη, ποιος είναι ο Σεφέρης και “ως προς το κεντρικό ζήτημα που τον ταλάνισε: η πορεία του νεότερου Ελληνισμού εν αναφορά και προς την Ευρώπη - η σχέση μας με την Ευρώπη μέσα στο σήμερα. Αυτό είναι πάντα το ζητούμενο: πώς η συλλογική μας ταυτότητα και ιδιοσυγκρασία, η πνευματική μας παράδοση θα πορευτεί μέσα στην Ευρώπη ισότιμα, με το κύρος της παράδοσης που κουβαλά πίσω της, με το κύρος της εμπειρίας της, για να συνομιλήσει και να κομίσει στην Ευρώπη πράγματα που η ίδια σήμερα, στο πνευματικό πεδίο και στην κρίση που δέρνει όλον τον κόσμο και τον δυτικό πολιτισμό, χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι ο Τομέας Λόγου θα ξεκινήσει τη λειτουργία ενός Εργαστηρίου τριών επιπέδων. Θα είναι Εργαστήριο προσοικείωσης των ανθρώπων με τη Λογοτεχνία. Θα ξεκινήσει με μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ο πρώτος κύκλος. Ο δεύτερος Λυκείου και φοιτητών και ο τρίτος για φιλολόγους και απλούς πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν σε βάθος την ελληνική ποίηση.


NEWSLETTER