Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 09:24

Παρατάσεις έργων που δεν θα τηρηθούν στις αναπλάσεις Ναυαρίνου και Υπαπαντή

Γράφτηκε από τον
Παρατάσεις έργων που δεν θα τηρηθούν στις αναπλάσεις Ναυαρίνου και Υπαπαντή

 

Παρατάσεις για την ολοκλήρωση των έργων αναπλάσεων στην πλατεία Υπαπαντής και στην οδό Ναυαρίνου (μεταξύ Φαρών - Ακρίτα) έως το τέλος Μαΐου, με τη βεβαιότητα όμως ότι δεν θα τηρηθούν και θα χρειαστούν και άλλες, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία.

Τις παρατάσεις καταψήφισε η Μαρία Οικονομάκου επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, γιατί όπως είπε, δεν βλέπει καλή πρόθεση από τον εργολάβο, ενώ ο Βασίλης Τζαμουράνης επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” παρά την κριτική που άσκησε ψήφισε λευκό στην Υπαπαντή και υπερψήφισε στη Ναυαρίνου.

Ειδικότερα, για την Υπαπαντή δόθηκε παράταση 3 μηνών, μέχρι 28 Μαΐου και για τη Ναυαρίνου 88 ημέρες, μέχρι 31 Μαΐου. Και τα δύο έργα υλοποιεί ο ίδιος εργολάβος. Τις εισηγήσεις έκανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Ο Β. Τζαμουράνης, για το έργο της Υπαπαντής, υπενθύμισε ότι είχε αρχική προθεσμία 300 μέρες, μέχρι 28 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων παρατήρησε πως “έπρεπε να έχει γίνει ειδική πρόσκληση, να σταλεί έγγραφο στον ανάδοχο ότι δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα. Ουσιαστικά 2 μήνες είναι η παράταση, μεσολαβεί το Πάσχα. Δεν πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το έργο”. Θύμισε ότι “το έργο ξεκίνησε στις 28 Απριλίου πέρυσι και οι ανατιμήσεις των υλικών είναι 4 - 5 μήνες” και πρότεινε “να μην επιτρέψουμε να σκάβονται περιοχές, αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα υλικά”.

Για τη Ναυαρίνου πρότεινε “να μην επιτρέψουμε να ξεκινήσει το τρίτο οικοδομικό τετράγωνο αν δεν έχει ντεπό όλα τα υλικά”. Οσον αφορά την κατάργηση των εναερίων καλωδίων ρεύματος, ρώτησε αν γίνεται η υπογειοποίηση και παρατήρησε πως “δεν θέλω να βλέπω ως αιτίες στις παρατάσεις κακές καιρικές συνθήκες και Covid”.

Η Μ. Οικονομάκου είπε ότι “δεν υπάρχουν εργάτες, δεν βλέπουμε οργασμό σε Υπαπαντή και Ναυαρίνου” και ανέφερε πως “βγαίνοντας από την εκκλησία υπάρχει ένας σκουπιδότοπος και στην Παραλία δεν μπορούμε να πάμε, μας βρίζει ο κόσμος”. Παρατήρησε πως “υπάρχουν 3 μεγάλα ανοιχτά μέτωπα (Υπαπαντή, Ναυαρίνου και Αναγνωσταρά) και να δώσουμε και… 800 μήνες παράταση αν βλέπουμε καλή πρόθεση από τους εργολάβους, αλλά δεν βλέπουμε”.

Ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας επεσήμανε ότι “δεν βλέπουμε διάθεση από τον εργολάβο, απλά έργα κάνουν μήνες”.

Ο Ν. Μπασακίδης εκτίμησε ότι “η κύρια αιτία των καθυστερήσεων είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών”. Ανέφερε πως οι εργολάβοι “κατέθεσαν προτάσεις και συμβασιοποίησαν τα έργα πριν την κρίση” και υποστήριξε ότι η 3μηνη παράταση στην Υπαπαντή δίνεται για διοικητικούς λόγους και αποδέχθηκε πως δεν θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου. Δήλωσε ότι “όσο ισχύει η σύμβαση μπορεί να δοθεί παράταση νέα”.

Για τη Ναυαρίνου ενημέρωσε ότι “έχουν γίνει εργασίες στα δύο οικοδομικά τετράγωνα και πάει για το τρίτο” και ανέφερε δικαιολογώντας τον εργολάβο πως “η οικονομική αβεβαιότητα τον οποιονδήποτε τον κρατάει σφιχτό, δεν μπορούμε να απαιτούμε κάποια πράγματα πέρα από τις δυνάμεις του”. Απάντησε πως “έχω την πληροφόρηση ότι γίνεται η υπογειοποίηση των καλωδίων”, χαρακτήρισε “λάθος το εξώδικο των επαγγελματιών, δεν το είχαμε παρατήσει το έργο” κι υποστήριξε όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων ότι “την Πρωτομαγιά θα είμαστε έτοιμοι, χωρίς προβλήματα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER