Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022 19:12

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τις αστικές αναπλάσεις

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τις αστικές αναπλάσεις

Κατεπειγόντως συνεδριάζει αύριο Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη, στη 1 το μεσημέρι, με μοναδικό θέμα την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις αστικές αναπλάσεις και την αναβάθμιση του κεντρικού τομέα Καλαμάτας.

Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, “το θέμα αυτό εντάχθηκε και συζητήθηκε στην αμέσως προηγούμενη, υπ΄ αριθμ. 8/18-4-2022, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην όμως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, ως κανονιστική απόφαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Δ.Κ.Κ. (Ν. 3463/2006). Έρχεται προς συζήτηση εκ νέου, αφού σημειώθηκαν διορθώσεις - τροποποιήσεις σχετικά, και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι εκπνέει η τελική ημερομηνία υποβολής του προγράμματος στις 6-5-2022, ημερομηνία κατά την οποία είναι υποχρεωτική η συγκέντρωση του συνόλου των εγκρίσεων που απαιτούνται για το πρόγραμμα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο έχει υποβληθεί α΄ φάση κατάθεσης των δικαιολογητικών χρηματοδότης του εν λόγω έργου, μέσω του Προγράμματος Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και σ΄ αυτό έγκειται ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης”.

Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσουν νωρίτερα, με τηλεδιάσκεψη, στις 11 το πρωί το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας και στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “μετά από νέα συνεδρίαση της Κοινότητας Καλαμάτας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Δευτέρα 18-04-2022 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο” κι επισημαίνεται: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις αλλά και διαφωνίες για κάποια από τα τμήματα των παρεμβάσεων (π.χ. τροποποιήσεις σε οδούς Μακεδονίας και Ψαρών) και διαπιστώθηκαν ορισμένες αναντιστοιχίες σε συγκεκριμένα τμήματα μεταξύ των οριζοντιογραφικών απεικονίσεων και των σχεδίων διατομών. Εξαιτίας των παραπάνω, έγιναν διορθώσεις και ενσωματώθηκαν προτάσεις στην κυκλοφοριακή μελέτη, οι οποίες αφορούν τις διατομές και τις οδούς Μακεδονίας και Ψαρών, οπότε και εστάλη επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη.

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται και στην κυκλοφοριακή μελέτη, τα γενικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσπελάσιμων και ασφαλών πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους και εξασφάλιση προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα ΑμεΑ (ράμπες και επαρκές πλάτος διέλευσης) και άτομα με δυσκολία στην όραση (όδευση τυφλών). Επίσης, προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων ζωνών στάθμευσης κατά μήκος των οδών. Ανά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων (5 έως 7 θέσεις) προβλέπεται η κατασκευή χώρου πρασίνου, ο οποίος αποτελεί διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτό. Περιλαμβάνει καθιστικό και αποτελεί ένα σκιασμένο χώρο στάσης. Με τον τρόπο αυτό οι θέσεις στάθμευσης εναλλάσσονται με νησίδες πρασίνου και αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλου μήκους σειρών σταθμευμένων οχημάτων κατά μήκος των οδών”.

* Να υπενθυμίσουμε ότι τη Μεγάλη Δευτέρα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η έγκριση της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο των αστικών αναπλάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης πέρασε με την ψήφο του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα.

H απόφαση, όμως, δεν ήταν έγκυρη, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, μαζί με την ψήφο του προέδρου της κοινότητας απαιτούνται 22 θετικές ψήφοι, σε Δημοτικό Συμβούλιο με 41 μέλη.

Η μελέτη “εγκρίθηκε” με 21 ψήφους υπέρ (και με αυτήν του Π. Λύρα) και 13 κατά, των μειοψηφιών, (8 σύμβουλοι των μειοψηφιών απουσίαζαν). Επικεφαλής και σύμβουλοι των μειοψηφιών επέκριναν δριμύτατα τη δημοτική αρχή για την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, για την αποσπασματική αντιμετώπιση του ΣΒΑΚ, για αρκετά λάθη στη μελέτη και για τη νέα μείωση θέσεων στάθμευσης, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για το πως θα φθάσει ο κόσμος χωρίς αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης και για την αναδιάρθρωση των μέσων μεταφοράς.