Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 08:11

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Εγκριση προϋπολογισμού με αντιπαράθεση 

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Εγκριση προϋπολογισμού με αντιπαράθεση 

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου για το 2022, το ύψος του οποίου φτάνει στα 30.122.041,54 ευρώ.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, αλλά και οι παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, με την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμητρα Κωστοπούλου να δίνει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει μειώσει τα χρέη, δεν δημιούργησε καινούργια, ενώ κατάφερε να αυξήσει τις εισπράξεις κατά 521.000 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά ο δήμος το 2021 έκανε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για να πάρει οφειλές που είχαν βεβαιωθεί υπέρ του δήμου και πήρε περίπου 25.000 ευρώ.

Από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, με τον Δημήτρη Δριμή να επισημαίνει ότι «με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός καθυστέρησαν 6 μήνες και τώρα εισάγεται ο προϋπολογισμός με διαδικασίες fast track. Οι τοπικές κοινότητες και οι πρόεδροι, ως θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ούτε ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν στην κατάρτισή τους κατά παράβαση κάθε νομοθετικής πρόβλεψης και αυτοδιοικητικής ηθικής». Επίσης ανέφερε πως η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων (που ξεκίνησε με 17 συμβούλους και 4 παρατάξεις και έμεινε με 8 συμβούλους και δύο παρατάξεις), πρωταγωνιστεί αρνητικά, «πρωταγωνιστούν στη χυδαιότητα, στη λασπολογία, στο ψέμα κατά των πολιτικών τους αντιπάλων».

Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία διαδικασία για το δήμο, «δεν εξαρτάται όμως αποκλειστικά από αυτόν η αναπτυξιακή του πορεία, απλά κωδικοποιεί τους πόρους του δήμου και τον προγραμματισμό που γίνεται».

Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε πως θα μπορούσε η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε μείωση των τελών, καθώς με την επικαιροποίηση των τετραγωνικών τα έσοδα έχουν αυξηθεί. Από εκεί και πέρα χαρακτήρισε το σύνολο του προϋπολογισμού αναξιόπιστο -«και αυτό φαίνεται και από τον περσινό που δεν υλοποιήθηκε τίποτε»- και χωρίς όραμα.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι κατά 2,5 εκ. μικρότερος από πέρυσι και αν κανείς συνυπολογίσει τα 5 εκ. που είναι μη εισπραχθέντα τότε στην ουσία μιλάμε για έναν προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ.

Ο Γιάννης Μερκούρης αιτιολογώντας την καταψήφιση τόνισε πως είναι αντίθετος με το τεχνικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την πλατεία Γαργαλιάνων και την εγγραφή πόρων του δήμου, καθώς και για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι και τα τοπικά συμβούλια.

Κ.Μπ.