Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 21:14

Βασιλόπουλος για αδελφοποίηση με Lowell: “Μπήκαν οι βάσεις για να επιτευχθούν συνεργασίες” (βίντεο)

Βασιλόπουλος για αδελφοποίηση με Lowell: “Μπήκαν οι βάσεις για να επιτευχθούν συνεργασίες” (βίντεο)

 

Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό άνοιξε η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη Λόουελ των ΗΠΑ και το ταξίδι της αντιπροσωπείας της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, στη Βοστόνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μασαχουσέτης.

Χθες το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο, ο Θανάσης Βασιλόπουλος μετέφερε “την αγάπη και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς των ομογενών μας, της μεγάλης ελληνικής κοινότητας του Λόουελ και της Βοστόνης”, επεσήμανε πως είναι “μια περιοχή που μας συνδέουν πράγματι πολλά και που οι προοπτικές για εποικοδομητικές συνεργασίες στο μέλλον είναι μεγάλες” κι ενημέρωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται στην πόλη μας αποστολή του Λόουελ, προκειμένου να επισφραγιστεί η αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Παρατήρησε ότι παρουσίασαν την Καλαμάτα και “μπήκαν οι βάσεις για να επιτευχθούν συνεργασίες. Επίσης, καλλιεργήθηκαν επαφές και υπήρξαν συζητήσεις με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας κορυφαίων ιδρυμάτων, προκειμένου να αναπτυχθούν προγράμματα μεταπτυχιακού χαρακτήρα και λειτουργία θερινών σχολείων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επαφές υπήρξαν και με επιχειρηματίες του τουρισμού”.

Ο δήμαρχος πληροφόρησε ότι “η Καλαμάτα ήταν στο επίκεντρο των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, τιμώμενη πόλη στη μεγάλη παρέλαση της Βοστόνης” και σημείωσε: “Η εξωστρέφεια αποτελεί για εμάς πολιτική επιλογή. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε. Ενισχύοντας τους δεσμούς της Καλαμάτας με τις αδελφοποιημένες πόλεις, παρουσιάζοντας την περιοχή μας στο εξωτερικό, επενδύοντας στην προσέλκυση όχι μόνο επισκεπτών - τουριστών, αλλά και ανθρώπων που ερχόμενοι στην Καλαμάτα θα συνεισφέρουν τα δικά τους κεφάλαια, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας”.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας παρατήρησε ότι “είδαμε εκεί μια ακόμα Καλαμάτα” και στάθηκε στο έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον των συναντήσεων. Επεσήμανε ότι ομογενείς επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούν με επιχειρηματίες και φορείς της Καλαμάτας και να επενδύσουν. Αναφέρθηκε στον στόχο της δημιουργίας κοινής ιστοσελίδας επιχειρηματικότητας (Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ομογενών) και του ανοίγματος συνεργασίας με την περιοχή της Μασαχουσέτης, που είναι η πιο εύρωστη πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε σταθμό ζωής για τον ίδιο το ταξίδι.

Η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Κέλλυ Μακροπούλου επεσήμανε ότι μπήκαν οι βάσεις για να υλοποιηθούν ευεργετικές ιδέες για επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών του Λόουελ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στη δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Πατριαρχέας παρατήρησε ότι η Ενωση μπόρεσε να προβάλει το τουριστικό προϊόν του νομού για το πώς και το γιατί ομογενείς και Αμερικανοί να έρθουν εδώ. Επεσήμανε τη σημασία των 3 πτήσεων την εβδομάδα Βοστόνη - Αθήνα από τις 29 του μήνα κι εκτίμησε ότι το ταξίδι σε Λόουελ και Βοστόνη δεν θα φέρει μόνο διανυκτερεύσεις αλλά κι επενδύσεις.

Ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς χαρακτήρισε μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη το ταξίδι στις ΗΠΑ κι επεσήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες τους ξεκινούσαν με την ανάγκη συνεργασίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Παρατήρησε, επίσης, ότι θα είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθεί έστω και ένα παιδί και να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Γ.Σ.