Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 09:44

“Ναι” με παρατηρήσεις στο αντιπλημμυρικό Παμίσου: Ζήτησαν επιπλέον μελέτες για προστασία αεροδρομίου

“Ναι” με παρατηρήσεις στο αντιπλημμυρικό Παμίσου: Ζήτησαν επιπλέον μελέτες για προστασία αεροδρομίου

 

Θετική άποψη με παρατηρήσεις, με απαίτηση για επιπλέον μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, εξέφρασε χθες το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το φράγμα του Άρι έως τις εκβολές στη θάλασσα και περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας.

Η απαίτηση για επιπλέον μελέτες αφορά την αντιπλημμυρική προστασία: Του αεροδρομίου Καλαμάτας από τη Λυγδού και της ευρύτερης περιοχής μέχρι τη Μικρομάνη. Του ποταμού Αρι σε όλο το μήκος του. Της περιοχής του ποταμού Παμίσου ανάντι του φράγματος στον Αρι (το χωριό) μέχρι το σημείο που συνδέεται με τη Μαυροζούμαινα. Ακόμα, να διερευνηθούν η σκοπιμότητα της τσιμεντένιας γέφυρας στις εκβολές Παμίσου και η εξέλιξη της πορείας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στα “Λιμενικά”, καθώς και να ζητηθεί η επέκταση του ποδηλατόδρομου στη δυτική όχθη του Παμίσου έως τον Αρι.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ομάδα των μελετητών που ενημέρωσε και απάντησε σε ερωτήσεις. Παραδέχθηκε ότι η μελέτη είναι ελλιπής όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά ανέφερε πως δεν ήταν αντικείμενο της σύμβασής τους με το υπουργείο Υποδομών.

Στο Συμβούλιο παρέστη και ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, που μίλησε για έργο και όραμα ζωής για τον ίδιο.

Στη ΜΠΕ σημειώνεται ότι “στην παρούσα σύμβαση περιλαμβάνονται: 1) Η διευθέτηση του ποταμού Παμίου από το φράγμα Άρι ‐ Ρουφράχτη μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, σε μήκος 9 χλμ. περίπου. 2) Η διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10 χλμ. περίπου. 3) Η διευθέτηση του ποταμού Άρι από την γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη‐Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. 4) Η οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων (θα μελετηθούν σε δεύτερο στάδιο, δεν εξετάζονται στην ΜΠΕ). 5) Ο έλεγχος της υφιστάμενης λειτουργίας του ρουφράχτη (φράγματος Άρι - Ρουφράχτη) επί του ποταμού Παμίσου και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής όσο και του φορέα του ρουφράχτη, βάσει του οποίου κι εφόσον απαιτηθεί, θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. 6) Η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας - Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5 περίπου χλμ. 7) Η βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Παμίσου. 8) Η κατασκευή πεζογέφυρας επί του Παμίσου που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης”.