Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 17:30

Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας: Ικανοποίηση Κοσμόπουλου για απόφαση Περιφερειακού

Γράφτηκε από την
Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας: Ικανοποίηση Κοσμόπουλου για απόφαση Περιφερειακού

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της εκφράζει η παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου “Καλαμάτα Μπροστά”, που στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου “αποδείχθηκε περίτρανα η ακαταλληλότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων” για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα.

Επισημαίνει ότι όλες οι παρατάξεις του ΠΕ.ΣΥ. ομονόησαν στο ότι “η μελέτη δεν καλύπτει όλο το εύρος των σημείων που χρήζουν προστασίας” και καλεί τη δημοτική αρχή “να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην σκεφθεί εγωιστικά και να ηγηθεί της προσπάθειας για μια πραγματικά βιώσιμη λύση”.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Β. Κοσμόπουλου σημειώνει:
“Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕ.ΣΥ) με θέμα την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οποία εκπόνησε κατ’ εντολή του «Μορέα» μελετητικό γραφείο της Αθήνας, αποδείχθηκε περίτρανα η ακαταλληλότητα της! Όλες οι παρατάξεις και παρά τις γνωστές αντιπαλότητες τους και διαφοροποιήσεις, ομονόησαν σε ένα συμπέρασμα. Η μελέτη δεν καλύπτει όλο το εύρος των σημείων που χρήζουν προστασίας, κάνει εξαιρετικά ακραίες παραδοχές, δεν λαμβάνει υπόψη εναλλακτικές λύσεις, που έχουν δοκιμασθεί στον χρόνο. Για τον λόγο αυτόν, η μελέτη ως έχει δεν τέθηκε καν θέμα να εγκριθεί ή όχι.
Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί με την σωστή και επιστημονική εξέταση της
μελέτης, διαπιστώσαμε τις αδυναμίες της, τις υπερβολές της και αντιληφθήκαμε τον
κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία της πόλης, επί σημαντικό χρονικό διάστημα.
Άμεσα δημοσιοποιήσαμε τις ανησυχίες μας, έχοντας απέναντι μια δημοτική αρχή που επιθυμούσε να αντιμετωπισθεί το θέμα σαν μια απλή τυπική διαδικασία, μικρής σημασίας και βαρύτητας. Μια δημοτική αρχή που 6 μήνες διατηρούσε «στα συρτάρια» της την μελέτη, αντί να έχει θορυβηθεί από τα προβλεπόμενα έργα και που δεν μετέφερε στην συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. την απόφαση του Δ.Σ. της πόλης, την οποία ο δήμαρχος όφειλε και να την υπερασπιστεί!
Είναι ευτυχές, ότι όλη η αντιπολίτευση ομονόησε στην κατεύθυνση αυτή και με επιχειρήματα ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ακαταλληλότητα της μελέτης. Το Δημοτικό Συμβούλιο οριακά γνωμοδότησε αρνητικά και δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στην αποδοχή της από την δημοτική αρχή, η οποία άρχισε να μιλάει για «κόκκινες γραμμές», αντιλαμβανόμενη προφανώς το δίκαιο των ισχυρισμών μας.
Είναι ένα ακόμα επίτευγμα της «νοθευμένης» απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχε εγκριθεί η μελέτη. Έρχεται να προστεθεί στην επιτυχή επίσης έκβαση της προσπάθειας για τα αρχαία της Υπαπαντής, που όλοι με συγκίνηση παρακολουθούμε την αποκάλυψη τους.
Την ώρα αυτή δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, η πρόταση του περιφερειάρχη για την δημιουργία επιστημονικής επιτροπής, που θα εξετάσει την καταλληλότητα της μελέτης και θα αναζητήσει εφικτές λύσεις, μας καλεί όλους σε συστράτευση. Οφείλουμε να σκεφθούμε το καλό της πόλης και να παλέψουμε για την επίτευξη βέλτιστου αποτελέσματος.
Καλούμε την δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην σκεφθεί εγωιστικά και να ηγηθεί της προσπάθειας για μια πραγματικά βιώσιμη λύση. Ναι στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, αλλά και ναι σε μια λύση αντιπλημμυρικής προστασίας, που δεν θα διαλύει το κέντρο της πόλης”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER