Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 08:46

Καλαμάτα: Νέα αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αντιπλημμυρικό

Γράφτηκε από τον

 

Διχαστική και ανέλπιστη επίθεση στις μειοψηφίες ότι δεν θέλουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έστειλε μήνυμα ενόχλησης και αποδοκιμασίας στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Στην επίθεση αυτή αντέδρασαν έντονα οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος, μάλιστα, μίλησε για δόλια συμπεριφορά από την πλευρά του δημάρχου. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα, είπε ότι “φαίνεται ότι ορισμένοι είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, προφανώς για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους”. Υπενθύμισε ότι “από την πρώτη στιγμή είπαμε ξεκάθαρα, κατηγορηματικά, ότι η πόλη έχει ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης” και χαρακτήρισε τυχερή την πόλη που εξασφάλισε μια σημαντική χρηματοδότηση για ένα έργο που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα με ορίζοντα πολλών δεκαετιών, με τη σφραγίδα δύο κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ”.

Δήλωσε ότι “είπαμε ναι στο έργο, με 2 κόκκινες γραμμές και 6 παρατηρήσεις - επιφυλάξεις”, τις οποίες κατέγραψε. Υποστήριξε πως “από το 2017 και έχουμε σήμερα 2022, όλοι ήξεραν. Απλώς η αλήθεια δεν εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα και η μνήμη τους έχει γίνει ξαφνικά  επιλεκτική”. Ισχυρίστηκε ότι “στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχε μια πρόταση, η πρόταση της δημοτικής αρχής, που ήρθε ως αποτέλεσμα συσκέψεων στο υπουργείο, με τους μελετητές, με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, με την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ”.

Κατηγόρησε τις μειοψηφίες ότι καταψήφισαν αυτή την πρόταση “και είπατε όχι στη αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Και μετά την κατακραυγή της κοινωνίας αρχίσατε να τα γυρίζετε”. Τις κατηγόρησε ότι δεν είχαν εναλλακτική πρόταση, τις προέτρεψε “μην χρησιμοποιείτε ως σωσίβιο το Περιφερειακό Συμβούλιο” και αναγνώρισε πως “για γνωμοδότηση μιλάμε. Την τελική απόφαση την έχει το υπουργείο”.

Κι εκφράζοντας ενόχληση και αποδοκιμασία προς τον περιφερειάρχη, ανέφερε ότι “επειδή μας κατηγορούν κάποιοι, που πρόσφατα ανακάλυψαν την αγάπη τους για τον περιφερειάρχη, αναφέρομαι σε αυτούς που τον πολέμησαν έντονα, όταν εμείς τον στηρίζαμε, ότι δεν συμμετείχαμε σε μια επιτροπή που σύστησε ο περιφερειάρχης για την ΜΠΕ, τονίζω ότι στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόταση για συμμετοχή σε μια τέτοια επιτροπή. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα είναι μάταιη προσπάθεια να αλλάξετε την εικόνα”.

Για το αντιπλημμυρικό επανέλαβε πως “δεν μας αφορά ποιος θα φτιάξει το έργο. Δεν μας αφορά πόσο θα κοστίσει. Μας ενδιαφέρει, να γίνει το έργο σωστά, γρήγορα και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε η αναστάτωση στην πόλη να είναι η μικρότερη δυνατή μέσα από τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι “θα κάνουμε ότι πρέπει, προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Καλαμάτα να μην χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει μια σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση. Και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της πόλης”.

Η πρώτη αντίδραση υπήρξε από τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνη, επισημαίνοντας ότι “αυτό είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και δόλιο από την πλευρά σας”, ενώ παρατήρησε πως είχαν καταθέσει αρκετές ιδέες για το αντιπλημμυρικό έργο. Αναρωτήθηκε αν περίμενε πραγματικά από τις παρατάξεις των μειοψηφιών να καταθέσουν μελέτη και ξεκαθάρισε ότι “καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη λύση”, ενώ επανέλαβε πως αντέδρασαν αρχικά στις fast track διαδικασίες συζήτησης κι έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιχειρήθηκαν.

Ο Β. Κοσμόπουλος δήλωσε έκπληκτος για την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον δήμαρχο και τον επέκρινε δριμύτατα που στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απέκρυψε και δεν μετέφερε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μίλησε για μεγάλο λάθος και ατόπημα από τον δήμαρχο και υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο του 2021 που ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για τη μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου του Μορέα, παρότι ζήτησαν να ξανασυζητήσουν για τη μελέτη, δεν τους κάλεσαν ποτέ. Επεσήμανε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χαρακτήρισε πολύ άστοχο τον ισχυρισμό του δημάρχου ότι “δεν θέλουμε αντιπλημμυρική θωράκιση. Τη θέλουμε με άλλους όρους”. Τέλος, τάχθηκε υπέρ νέας αντιπλημμυρικής μελέτης που θα συγκρατεί τα νερά πάνω από το Νέδοντα.

Γ.Σ.