Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 11:28

Στη Μπιρμπίτα επιμένει ο δήμαρχος να πάνε οι τσιγγάνοι από τα Παλιάμπελα

Γράφτηκε από τον
Στη Μπιρμπίτα επιμένει ο δήμαρχος να πάνε οι τσιγγάνοι από τα Παλιάμπελα

 

Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη χθεσινή συνάντηση, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, αντιπροσωπείας τσιγγάνων από τα Παλιάμπελα με τον...

 

 

δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

 

Η συνάντηση έγινε προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των 12 οικογενειών που εξεδίωξε ο δήμος από την ιδιόκτητη έκτασή του, στην πιο πάνω περιοχή της Αγίας Τριάδας.

 

Από την πλευρά τους οι τσιγγάνοι -όπως είπε ο εκπρόσωπός τους Σταύρος Αναστασόπουλος- βεβαίωναν, μετά τη συνάντηση, ότι «δεν πάμε, ο χώρος είναι κατεστραμμένος, δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό. Ούτε να μας δώσει χρήματα για ενοίκιο δέχθηκε ο δήμαρχος. Μένουμε στο δρόμο 12 οικογένειες».

 

«Δεν θέλω να μείνουν στον δρόμο οι άνθρωποι» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Π. Νίκας, επιμένοντας ότι πρέπει «να πάνε στην Μπιρμπίτα, που η Πολιτεία ακριβοπλήρωσε για να έχουν δικά τους 120 στρέμματα. Να πάνε εκεί και ο δήμος θα τους βοηθήσει».

 

«ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ»

 

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, «δεν μπορεί σε μια έκταση που αγοράστηκε ‘’χρυσή’’ από την Πολιτεία για συγκεκριμένο σκοπό, να καλλιεργούμε πατάτες. Αν δεν μπορεί να τη διαχειριστεί η Πολιτεία, ζητώ για μία ακόμα φορά να την αναλάβει ο Δήμος Καλαμάτας».

 

Ταυτόχρονα, ο Π. Νίκας κατηγόρησε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της Καλαμάτας για αδιαφορία δεκαετιών σχετικά με το θέμα των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.

 

«Επειδή παλιά κάποια Δημοτικά Συμβούλια έδωσαν παράνομα νερό σε καταληψίες ή επειδή η ΔΕΗ ανέχεται την ρευματοκλοπή, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να διαιωνίζεται η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Δηλαδή μόνο η ΒΙΠΕ μας ενδιέφερε; Υπάρχει αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορώ να μην προστατεύσω τη δημοτική περιουσία και τους εκατοντάδες κατοίκους της δυτικής Καλαμάτας που χειμάζονται» υποστήριξε ο δήμαρχος.

 

Μετά από παρατήρηση της «Ε», ωστόσο -για το αν με τη διοικητική αποβολή των τσιγγάνων από τα Παλιάμπελα ο δήμος θεωρεί ότι «προστάτευσε» την δυτική Καλαμάτα-, ο Π. Νίκας παραδέχθηκε ότι οι οικογένειες τσιγγάνων στη συγκεκριμένη

 

περιοχή «είναι φιλήσυχοι άνθρωποι», προσθέτοντας ότι και στον άλλο καταυλισμό τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά όλοι οι ένοικοί του.

 

«ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ»

 

Σχολιάζοντας, εξ άλλου, προτροπή που φέρεται να έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς σε εκπροσώπους των τσιγγάνων από τα Παλιάμπελα, «να μην πάνε στην Μπιρμπίτα, γιατί δεν υφίστανται πλέον υποδομές», ο δήμαρχος Καλαμάτας, φανερά ενοχλημένος, συνέστησε:

 

«Αν ο κ. Αλευράς έχει οικόπεδο, ας τους το δώσει να εγκατασταθούν. Δεν μπορεί η πολιτική για τους τσιγγάνους να αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι δήμαρχος ή νομάρχης» παρατήρησε ο Π. Νίκας.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο δήμαρχος και χθες υπεραμύνθηκε της επιχείρησης διοικητικής αποβολής των 12 οικογενειών από τη δημοτική έκταση στα Παλιάμπελα -«θα χανόταν για τον δήμο ο χώρος που είχε απαλλοτριωθεί εδώ και 50 χρόνια για

 

αθλητικό κέντρο» υποστήριξε.

 

Επανέλαβε δε ότι ο δήμος έχει ήδη αναλάβει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τους τσιγγάνους, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα υποστήριξης της κοινωνικής αυτής ομάδας.

 


NEWSLETTER