Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 17:35

Επένδυση 1,5 εκ ευρώ για αντιρυπαντική τεχνολογία στο πυρηνελαιουργείο Κουτέλα

Επένδυση 1,5 εκ ευρώ για αντιρυπαντική τεχνολογία στο πυρηνελαιουργείο Κουτέλα

Επένδυση 1,5 εκ ευρώ για αντιρυπαντική τεχνολογία στο πυρηνελαιουργείο του ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο Μενέλαος Κουτέλας.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση κι έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εγκατάστασης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στο υφιστάμενο πυρηνελαιουργείο της εταιρείας “Πυρήνας Α.Ε.”, στη θέση “Βάλτος” της Σπερχογείας.

Οσον αφορά την προσπάθεια του πυρηνελαιουργείου να μειώσει τις οχλήσεις στο περιβάλλον και στον κόσμο, ο κ. Κουτέλας ενημέρωσε ότι “έχουμε βεβαίωση ότι δεν εκπέμπουμε αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που προκαλούν προβλήματα στην υγεία. Κάνουμε μετρήσεις της όχλησης από οσμές και καπνούς με πιστοποιημένα εργαστήρια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το εργαστήριο που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου”.
Εκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα, επισημαίνοντας πως τα αιωρούμενα σωματίδια είναι κάτω από τα 50 με όριο τα 100 mlgr.

Ανέφερε ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια, 2 χειμώνες για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η αντιρυπαντική τεχνολογία. Πληροφόρησε πως το κόστος θα φθάσει το 1,5 εκ. ευρώ (3 με 4 εκ. θέλει ένα καινούργιο πυρηνελαιουργείο) και ότι θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο, διαφορετικά με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “θα οδηγήσει στην εξάλειψη των προβλημάτων, θα είναι το πρώτο πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά πυρηνελαιουργείο” και πρόσθεσε ότι “είμαστε καλαματιανοί, θέλουμε να ζούμε σε καθαρό περιβάλλον και η επιχείρηση να συνεχίσει να προσφέρει”

Τόνισε τέλος ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους εργάτες γης κι εκτίμησε πως η Μεσσηνία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή λαδιού που είχε ποτέ και ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 300 εκ. Ευρώ. Ειδικότερα, ο κ. Κουτέλας παρατήρησε ότι η Μεσσηνία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή λαδιού που είχε ποτέ, θα ξεπεράσει τους 70.000 τόνους” και σημείωσε: “Οι αγροτικές οικογένειες του δήμου και της Μεσσηνίας χρειάζονται τη στήριξη όλων των Δημοτικών Συμβουλίων. Εχουμε πρόβλημα με τους εργάτες γης, δεν ξέρουμε πώς θα μαζευτούν οι ελιές. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε σήμερα με τα αμπέλια και το σύκο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και το εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες είναι πολύ σοβαρό. Οικογένειες με αυτό σπουδάζουν παιδιά, ζουν και στηρίζουν τα χωριά τους. Ο τζίρος του λαδιού θα ξεπεράσει φέτος στη Μεσσηνία τα 300 εκ. ευρώ
Πρέπει όλοι να ενσκύψουμε, να διαφυλάξουμε αυτό το αγροτικό εισόδημα που μοιράζεται σε χιλιάδες μεσσήνιους. Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αυτό το εισόδημα να μαζευτεί”.

Γ.Σ.