Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 07:58

Πανηγυρίζει για το …αυτονόητο ο Νίκας

Γράφτηκε από τον
Πανηγυρίζει για το …αυτονόητο ο Νίκας

Σε επικοινωνιακούς διθυράμβους επιδόθηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας περί δικαίωσης της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της Μαραθόλακκας, ως προς την αγωγή που είχαν κάνει δημότες, πριν 4 χρόνια, σχετικά με τη χρήση του χώρου ως χωματερής.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με την οποία απορρίφθηκε η εν λόγω αγωγή, εκφράζοντας ευχαριστίες -όπως είπε- στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα διαβεβαίωσε -μετά από σχετική ερώτηση- ότι ο δήμος δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη Μαραθόλακκα ως χώρο διάθεσης σκουπιδιών, δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι η ίδια περιοχή διαθέτει περιβαλλοντική μελέτη για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει στο σκεπτικό της ότι η προσφυγή απορρίφθηκε επειδή ο δήμος έχει συμμορφωθεί στα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων, διακόπτοντας από τις αρχές του 2012 τη λειτουργία ΧΑΔΑ στη Μαραθόλακκα "χωρίς να υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας του καθ’ οιοδήποτε τρόπο".

Από την πλευρά του, ο συνήγορος των δημοτών Αντώνης Κατσάς, μιλώντας χθες στην "Ε", δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τους πανηγυρισμούς του δημάρχου, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:

"Είτε δεν έχει διαβάσει σωστά την απόφαση ο δήμαρχος, είτε του την εξήγησαν λανθασμένα. Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή δικαιώνει τους κατοίκους, καθώς επισημαίνει ότι η Μαραθόλακκα είναι ήδη κλειστή από τις αρχές του 2012 και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά ως χωματερή" τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αγωγή χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2009 και -σύμφωνα με το τότε ισχύον νομικό καθεστώς- ήταν υποχρεωτικό να ασκηθεί μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων:

"Ο νόμος τότε, υποχρέωνε την άσκηση αγωγής, το πολύ ένα μήνα μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Ηταν μια καθαρά τυπική διαδικασία, την οποία ακολουθήσαμε -και η τωρινή απόφαση, δικαιώνει και τύποις τους κατοίκους, δεδομένου ότι με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα, ο δήμος υποχρεώθηκε να κλείσει τη χωματερή".

"ΔΕΝ ΚΡΑΤΩ ΚΑΚΙΑ"

Ο δήμαρχος πάντως, νωρίτερα, στο Δημαρχείο -όπου κάλεσε εκτάκτως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, αναφερόμενος σε "δικαίωση" του δήμου.

"Εγώ ήδη το έχω ξεχάσει, δεν υπάρχει καμία κακία από μέρους της δημοτικής αρχής, παρά την ταλαιπωρία που υποστήκαμε για πολλά χρόνια από αυτή την υπόθεση των αιρετών μελών της επί πολλά χρόνια λόγω του ζητήματος αυτού" συνέχισε ο Π. Νίκας, αποκλείοντας την εκ νέου λειτουργία χωματερής στη Μαραθόλακκα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και περιβαλλοντική αδειοδότηση που αφορά στη χρήση του χώρου για διαχείριση απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, "οι περισσότεροι από όσους εστράφησαν κατά του δήμου είχαν αγνές προθέσεις, όχι όμως όλοι", ενώ ζήτησε στο εξής "να προχωρήσουμε ενωμένοι" ώστε να δοθεί λύση στο θέμα των απορριμμάτων.

Οπως υποστήριξε δε, "εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ουδείς δήμαρχος μπορεί να λύσει το θέμα των απορριμμάτων παρά μόνον το κράτος. Κάτι που καταδείχθηκε από το διαγωνισμό της Περιφέρειας, ο οποίος με την εμπλοκή του κράτους και ως έργο ΣΔΙΤ κατέληξε σε προσωρινό μειοδότη".

Αναφερόμενος δε στην προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στην Αθήνα -του ίδιου και των δημάρχων Τρίπολης και Κορίνθου Γιάννη Σμυρνιώτη και Αλέκου Πνευματικού αντίστοιχα- με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο Π. Νίκας εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί η προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΕΠΠΕΡΑΑ ως έργο.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τόσο τους νομικούς συμβούλους του δήμου Νάσα Δημοπούλου και Χαράλαμπο Δημητρόπουλο, όσο και τον τ. αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιάννη Καμβυσίδη "ο οποίος σήκωσε το βάρος της υπεράσπισης της προσπάθειας του δήμου στο ζήτημα των απορριμμάτων και -δυστυχώς- προπηλακίσθηκε όχι λίγο φορές", όπως επίσης και όσους κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ του δήμου.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER