Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 19:33

Δράση του Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου

Γράφτηκε από την
Δράση του Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου

Δράση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Εχει επίκεντρο το αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου n ZEB Roadshow. Αφορά εκστρατεία μάρκετινγκ και επικοινωνίας για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB), η οποία, πέραν της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί και σε 5 ακόμα χώρες. Η δράση στην Καλαμάτα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Δήμου Καλαμάτας και του ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Σε χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για το «Παθητικό Κτήριο», διότι προωθεί την έννοια της ενεργειακής εξοικονόμηση - έννοια που είναι αναπόσπαστη με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, που έχει θέσει η πόλη στο πλαίσιο της Αποστολής του προγράμματος των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρώπης μέχρι το 2030”.

Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 πόλεων, έχει γίνει ευρύτατη διαβούλευση, που είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση θεματικού άξονα και προτάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κλιματικής ουδετερότητας των κτηρίων της πόλης. Έτσι λοιπόν παροτρύνονται οι μηχανικοί, του δήμου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι κατασκευαστές κτηρίων, να συμμετάσχουν στις δράσεις του Ινστιτούτου, ώστε να εξοικειωθούν με την έννοια, ενώ στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος και σχολεία.

Η δράση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου στην Καλαμάτα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops για ενήλικες και παιδιά, πειράματα βασικών αρχών φυσικής κτηρίου για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων, επιδείξεις τεχνικών σχεδιασμού κτιρίων nZEB σε μακέτες, εξειδικευμένα διαδραστικά σεμινάρια σε μηχανικούς και τεχνικούς, δικτύωση εταιριών, πολιτών και μηχανικών με στόχο καλύτερα ενεργειακά κτίρια.

 


NEWSLETTER