Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 08:45

Διαβεβαιώσεις Βασιλόπουλου για νέα δεξαμενή ύδρευσης

Γράφτηκε από τον

 

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα δεξαμενή ύδρευσης του Δήμου Καλαμάτας στον Αγιο Καρβούνη, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, θα υλοποιηθεί, εξέφρασαν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος (με τηλεδιάσκεψη από την Αυστραλία) και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, παρά τους απαγορευτικούς περιορισμούς που επισημάνθηκαν.

Οι περιορισμοί αυτοί επισημάνθηκαν στη μελέτη εντοπισμένων τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμάτας, που έχει αναθέσει ο δήμος κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο προχθεσινό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, σε αλληλογραφία με τη δημοτική αρχή, κατά τη σύνταξη της μελέτης, οι μελετητές σημειώνουν πως “το υπ’ αρ. 5783/3-11-2020 αίτημα της ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί, όπως εξάλλου διαπιστώσατε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών που δεν δύναται να παρακαμφθούν με σημειακές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, στο σημείο αυτό χωροθετείται το νέο κοιμητήριο, χρήση εντελώς ασύμβατη με δεξαμενές”.

Την επισήμανση αυτή των μελετητών τόνισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις και την ανησυχία τους κι επέκριναν τη δημοτική αρχή για έλλειψη ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι “το έργο της δεξαμενής θα γίνει, υπήρξε καθυστέρηση στη δημοπράτηση”. Είπε πως “χρειάστηκε κι εξασφαλίσαμε επιπλέον 1 εκ. ευρώ, είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση” και ανέφερε ότι “οποιαδήποτε προβλήματα με χρήσεις γης θα αντιμετωπιστούν”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοσμόπουλος εκτίμησε ότι “δεν μπορεί να γίνει δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη” και διευκρίνισε: “Εκεί χωροθετείται το νέο κοιμητήριο. Εκανα επαφές με ειδικούς σε τέτοια ζητήματα και μου είπαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τη δεξαμενή. Μόνη εφικτή λύση είναι η αναθεώρηση του ΓΠΣ”. Παρατήρησε με νόημα ότι “αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση… σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν υπάρχει η δυνατότητα”.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης επέκρινε τη δημοτική αρχή “γιατί μας αφήσατε στο σκοτάδι, γιατί δεν είχαμε ενημέρωση; Πως θα δημοπρατηθεί η δεξαμενή με τέτοια αντινομία;” κι εκτίμησε πως “τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν, αποτελούν αντικείμενο ευρείας αναθεώρησης”.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για διαφορετικούς χώρους, ρωτώντας “ξέρετε που είναι ο χώρος για το νεκροταφείο και πού για τη δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη” και παρατήρησε πως “είναι σημαντικό θέμα η δεξαμενή, θα καλύψει σημαντικές ανάγκες της πόλης”.

Γ.Σ.