Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 14:00

Εκπτωση εργολάβου αγροτικής οδοποιίας από τον Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Στην απόφαση έκπτωσης του αναδόχου στο έργο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.062.000 ευρώ, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, που υλοποιείτο με έκπτωση 56,20%, συμφώνησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, απορρίπτοντας την ένσταση του εργολάβου - αναδόχου Γιάννη Ηλιόπουλου.

Στην εισήγηση η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, παρατηρεί ότι “επειδή όμως ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε στην εκτέλεση των ορισθέντων εργασιών της ειδικής πρόσκλησης εντός του χρόνου που οριζόταν σε αυτή, κατά παράβαση του άρθρου 160.6 του νόμου, μη τηρώντας την ως άνω ρητή απαραβίαστη εντολή εκτέλεσης συγκεκριμένων εργασιών εντός καθορισμένου χρόνου, που αποτελεί μέρος των συμβατικών του υποχρεώσεων, η υπηρεσία μας, ως όφειλε, εξέδωσε απόφαση έκπτωσης αναδόχου”.

Οσον αφορά την υποβολή ένστασης από τον ανάδοχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η υπηρεσία επεσήμανε ότι “αντέκρουσε τεκμηριωμένα με εμπεριστατωμένη ανάλυση - παράθεση στοιχείων, καταρρίπτοντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του αναδόχου και το Περιφερειακό Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων γνωμοδότησε για την απόρριψη της ένστασης.

Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης και Λεωνίδας Λιάππας ζήτησαν ο δήμος να είναι πιο αυστηρός, για να μην υπάρχει ασυδοσία από την πλευρά των εργολάβων, ο δήμος να σπάσει αυγά και η υπηρεσία να μην δέχεται απαράδεκτους λόγους για παρατάσεις έργων.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για θλιβερή υπόθεση που δεν είναι ευχάριστη για καμία πλευρά και παρατήρησε πως δεν έγιναν οι σωστοί χειρισμοί και ότι το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, γιατί ξεκίνησε πριν τις μεγάλες αυξήσεις, ενώ ψήφισε λευκό. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε ότι καθυστέρησε η έκπτωση, γιατί ήταν ο ίδιος ανάδοχος και στο έργο της ανάπλασης της Αναγνωσταρά (και σε αυτό κηρύχθηκε έκπτωτος), με την ελπίδα μήπως το εκτελέσει. Ανέφερε ότι όταν δεν θέλει να κάνει το έργο ένας εργολάβος, βρίσκει τρόπο και παραδέχθηκε πως “όλοι ξέραμε ότι με τις μεγάλες εκπτώσεις θα υπάρχει πρόβλημα”.

Γ.Σ.