Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 09:23

Τα σκουπίδια της Καλαμάτας την Άνοιξη στην Καλλιρρόη

Τα σκουπίδια της Καλαμάτας την Άνοιξη στην Καλλιρρόη

 

Από την 1η Απριλίου 2023 θα μπορεί να ξεκινήσει η προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη για την Καλαμάτα και τους δήμους της Μεσσηνίας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε σε σύσκεψη με τον διευθυντή των μονάδων της ΤΕΡΝΑ. Οσον αφορά το κόστος της επεξεργασίας της κεντρικής διαχείρισης, ενημέρωσε πως θα φθάνει και θα ξεπερνάει τα 90 ευρώ τον τόνο (57 ευρώ είναι στη Μαραθόλακκα και θα γίνει 60).

“Το εργοστάσιο στην Καλλιρρόη θα είναι έτοιμο την 1η Απριλίου”, είπε ο δήμαρχος και παρατήρησε πως θα δεχθούν απορρίμματα το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Εξήγησε ότι η επεξεργασία θα γίνεται με κινητή μονάδα και πως θα μπορούν να δεχθούν το υπόλειμμα.

“Αυτή τη φορά βλέπουμε φως στο τούνελ”, δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε ότι “η Καλαμάτα θα σταματήσει να φορτώνει τον Ταΰγετο, θα πετύχει τον στόχο της να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη”. Ανέφερε πως ο δήμος θα βάλει σε προτεραιότητα τη μελέτη για αποκατάσταση του χώρου στη Μαραθόλακκα, με απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων δεμάτων.

“Υπάρχει το ενδεχόμενο να μπορούμε και πριν τον Απρίλιο, με επεξεργασία των σκουπιδιών στην Παλιόχουνη (Αρκαδίας) και το υπόλειμμα να επιστρέφει στην Καλλιρρόη”, παρατήρησε κι εξήγησε  ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ΤΕΡΝΑ να εγκαταστήσει μια κινητή μονάδα στην Παλιόχουνη.

Οσον αφορά την τιμή, το κόστος της επεξεργασίας, είπε ότι “στη Μαραθόλακκα πληρώναμε 57 ευρώ τον τόνο, τώρα με τον νέο ανάδοχο πάει 60 ευρώ και στην κεντρική διαχείριση θα είναι 68 ευρώ ο τόνος”. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος πρότεινε “να συνεχίσουμε εμείς τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα και να στέλνουμε στην ΤΕΡΝΑ το υπόλειμμα”.

Απαντώντας στην πρόταση του Β. Κοσμόπουλου, ο δήμαρχος είπε ότι “δεν συμφέρει” να γίνεται η επεξεργασία στη Μαραθόλακκα και να πηγαίνει το υπόλειμμα στην ΤΕΡΝΑ, “γιατί κοστίζει 60 ευρώ τον τόνο η Μαραθόλακκα, συν 31 ευρώ για το υπόλειμμα, 20 ευρώ η ταφή και 11 ευρώ η προετοιμασία της ταφής στην ΤΕΡΝΑ. Δεν συμφέρει, γιατί και η εταιρεία πρέπει να τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους για να δέχεται μόνο υπόλειμμα”.

Στην ερώτηση του συμβούλου της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδα Λιάππα για το πόσα παραπάνω χρήματα θα πληρώνει ο δήμος στην κεντρική διαχείριση (στην ΤΕΡΝΑ), απάντησε ότι πέρα από τα 68 ευρώ θα υπάρχουν συν η μεταφορά και συν 20 ευρώ τέλος ταφής, δηλαδή θα φθάνει και θα ξεπερνάει τα 90 ευρώ τον τόνο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε, επίσης, ότι τρέχουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον κλειστό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί κοντά στη ΜΟΛΑΚ.

Για το διαγωνισμό συνέχισης της προσωρινής διαχείρισης στη Μαραθόλακκα μέχρι να ξεκινήσει η οριστική διαχείριση της ΤΕΡΝΑ ανέφερε ότι υπάρχει η αίρεση μέσα στο διαγωνισμό “πως όταν εμείς θέλουμε, σταματάμε τη διαδικασία και πάμε τα απορρίμματα μας στην Παλαιόχουνη ή στην Καλλιρρόη ή όπου έχει ξεκινήσει να δουλεύει”.

 

ΝΕΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο για τη συνέχιση της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, καθώς η σύμβαση με την εταιρεία Ηλέκτωρ λήγει μέσα στο Νοέμβριο. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία Green Media (ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά) με  60 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ (57 ευρώ ήταν με την εταιρεία “Ηλέκτωρ”).

Γ.Σ.