Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 08:28

Καλαμάτα: Αστικό ΚΤΕΛ για κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθηνών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αστικό ΚΤΕΛ για κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθηνών

 

Κραυγή αγωνίας για τον διαρκή κίνδυνο και την απειλή σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων για πεζούς, επιβάτες και οδηγούς στην οδό Αθηνών απευθύνει το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, καταγγέλλοντας το καθημερινό χάος. Τον κίνδυνο αυτό είχε σημειώσει πρόσφατα στην “Ε” ο πρόεδρος του Αστικού Θανάσης Πατικόπουλος.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος, καλεί άμεσα “κάθε αρμόδιο να λάβει τα μέτρα του, πριν βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων για όλους μας εκπλήξεων”.

Επισημαίνει πως το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας τείνει να γίνει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την πόλη, ενημερώνει ότι έχει προτείνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα κι άμεσα και ξεκαθαρίζει ότι η επίλυση ενός προβλήματος προϋποθέτει στοιχειώδη γνώση και ισχυρή βούληση.

 

Στην ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ σημειώνεται:

“Η φωτογραφία που επισυνάπτουμε στο δελτίο, αποτελεί την παγιωμένη καθημερινή κατάσταση του ‘χάους’ που, ιδιαίτερα τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, αντιμετωπίζουν οι οδηγοί και οι επιβάτες (φοιτητές, νέοι και ηλικιωμένοι, ασθενείς και συνοδοί κλπ.) του Αστικού ΚΤΕΛ στην γραμμή αρ. 2 (προς το Δημαρχείο και ΑΤΕΙ Καλαμάτας, Γενικό Νοσοκομείο) στην οδό Αθηνών: έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης με διπλή διαχωριστική γραμμή στο μέσον της, στον οποίο επιτρέπεται η προσωρινή και μόνο στάση. Έναν κεντρικό δρόμο της πόλης μας, που καθημερινά μετατρέπεται σε δρόμο μονής κατεύθυνσης - στην κυριολεξία - από την κατάληψη των σταθμευμένων οχημάτων στο οδόστρωμα, με τους οδηγούς να απαιτείται να πραγματοποιούν εξαιρετικούς ελιγμούς για να υπερβούν και αποφύγουν σταθμευμένα οχήματα στο ρεύμα πορείας τους. Αποτέλεσμα: εκτός της μεγάλης χρονοκαθυστέρησης των αστικών δρομολογίων (περί τα 20 με 30 λεπτά της ώρας σε διάστημα αιχμής) και της εύλογης δυσαρέσκειας των ταλαιπωρούμενων οδηγών κι εκατοντάδων καθημερινά επιβατών, ο διαρκής κίνδυνος και η απειλή σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων για πεζούς, επιβάτες και οδηγούς να είναι καθημερινός και ιδιαίτερα αυξημένος, με τον εκνευρισμό και την ένταση να κυριαρχούν στην οδό Αθηνών.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο δεν μπορούμε να ‘κλείσουμε τα μάτια’ και να μην το επισημάνουμε: Καλούμε άμεσα κάθε αρμόδιο να λάβει τα μέτρα του πριν βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων για όλους μας εκπλήξεων.

Το τελευταίο διάστημα, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις μας, είναι αλήθεια ότι κινητοποιήθηκε η δημοτική αστυνομία της Καλαμάτας με τις δυνάμεις που διαθέτει. Πλην όμως, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής, όπως συμβαίνει και με άλλες κορεσμένες οδικές αρτηρίες του δήμου (ούτως ή άλλως η επαρκής εποπτεία των δρόμων από τις αρμόδιες αρχές είναι προϋπόθεση κάθε σχεδιασμού και παρέμβασης για το κυκλοφοριακό ζήτημα κάθε πόλης και δήμου): Υπάρχουν συνδυαστικά, λογικές, τεχνικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα κι άμεσα, τόσο στην οδό Αθηνών, όσο και σε άλλους κορεσμένους δρόμους, χωρίς κόστος, ώστε να εξυπηρετούνται με συνέπεια η αστική συγκοινωνία και οι επιβάτες, όσο επίσης οι οδηγοί, οι καταναλωτές και τα εμπορικά καταστήματα. Τις έχουμε προτείνει, τις γνωρίζουμε και τις γνωρίζουν και οι αρμόδιοι: Προϋποθέτει όμως τουλάχιστον στοιχειώδη γνώση και δεδομένα ισχυρή βούληση η επίλυση ενός προβλήματος ή έστω η βελτίωση μιας προβληματικής κατάστασης, όπως είναι το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας, που τείνει να γίνει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την πόλη μας και τους δημότες, για τους επιβάτες των αστικών γραμμών και για τους επαγγελματίες οδηγούς. Ιδίως, σήμερα, που νέες θέσεις στάθμευσης δεν βρίσκονται και δεν δημιουργούνται στις κεντρικές περιοχές του δήμου, με συνέπεια τον συνεχή κορεσμό και την υποβάθμιση των κεντρικών του περιοχών.

Εμείς από την πλευρά μας ως ο κύριος αστικός φορέας συγκοινωνιών του δήμου μας, συνεχίζουμε να δηλώνουμε παρόντες και συμπαραστάτες προς κάθε υπεύθυνο που έχει την πραγματική διάθεση να συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, προτού βρεθούμε πλέον μπροστά σε οριστικά ανεπίλυτες κι αδιέξοδες καταστάσεις”.


NEWSLETTER