Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 17:15

Αντίδραση στο Δήμο Καλαμάτας μετά την απόφαση του ΣτΕ: Αποχώρησαν οι μειοψηφίες από την Οικονομική Επιτροπή

Αντίδραση στο Δήμο Καλαμάτας μετά την απόφαση του ΣτΕ: Αποχώρησαν οι μειοψηφίες από την Οικονομική Επιτροπή

Αποχώρησαν χθες και δεν συμμετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και Βασίλης Κανάκης, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις οποίες ακυρώθηκε η απλή αναλογική και το εκλογικό αποτέλεσμα, με την αλλαγή της σύνθεσης των επιτροπών υπέρ της δημοτικής αρχής.

Το σκεπτικό της απόφασης αποχώρησης δείχνει ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν θα συμμετέχουν στις επιτροπές μέχρι να υπάρξει κυβερνητική απόφαση συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ.

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε μόνο με τους συμβούλους της δημοτικής αρχής.

Αρχικά, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση μέχρι να ξεκαθαρίσει η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. Και πρότεινε θέματα που μπορούν, να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τηρείται ο νόμος.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι ο σεβασμός στους θεσμούς απαιτεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ κι εκτίμησε πως “αν συνεχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις, θα είναι προσβλητέες και μη νόμιμες”. Πρότεινε να εξεταστούν δύο ενδεχόμενα: “αναβολή μέχρι να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην απόφαση του ΣτΕ και κάθε θέμα που η Οικονομική Επιτροπή κρίνει ότι δεν θέλει να αποφασίσει, να το παραπέμπουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο”, επισημαίνοντας πως “πρέπει να προασπίσουμε το όργανο που συμμετέχουμε”.
Διαφωνώντας, ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της Οικονομικής Σαράντος Μαρινάκης απάντησε ότι “λειτουργούμε με βάση τη νομοθεσία που αποφασίζει η Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι πρέπει να αλλάξουμε”.

Ο Β. Τζαμουράνης ανταπάντησε ότι “δεν χρειάζεται ενημέρωση, υπάρχει η απόφαση”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης έκανε λόγο για δύο όψεις, “τη νομική και την πολιτική” και ανέφερε πως “πρέπει να γίνει κι εκτελεστέα πράξη η απόφαση του ΣτΕ. Δεν συμφωνούμε πολιτικά με την αναβολή, πολιτικά πρέπει να τρέξουμε”.

Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους και όταν πήραν αρνητική απάντηση από τον κ. Μαρινάκη, αποχώρησαν.

Πριν αποχωρήσει ο Β. Τζαμουράνης ζήτησε απόφαση της Οικονομικής ότι λόγω αντισυνταγματικότητας πάμε τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Γ.Σ.