Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 15:15

Καλαμάτα: Σύμβαση για μελέτες Ανατολικής Γειτονιάς

Καλαμάτα: Σύμβαση για μελέτες Ανατολικής Γειτονιάς

Προγραμματική σύμβαση για την ωρίμανση των μελετών για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Ανατολική Γειτονιά της Καλαμάτας που θα κάνει η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, υπέγραψε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τάσο Σαρδέλη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, το πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης με τίτλο “Μελέτες ωρίμανσης και υλοποίηση του έργου: Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας”, το οποίο κατέθεσε ο δήμος στο “Αντώνης Τρίτσης” έλαβε απόφαση ένταξης, εξασφαλίζοντας τη σχετική χρηματοδότηση.

Μέσω της σύμβασης η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας αναλαμβάνει τις διαδικασίες ωρίμανσης των ακόλουθων μελετών: Τοπογραφικές, ειδικές αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές, στατικές, υδραυλικών, συγκοινωνιακές, φυτοτεχνικών έργων, μελέτη Smart (εφαρμογών), περιβαλλοντικές μελέτες, Σ.Α.Υ.-Φ.Α.Υ. και τεύχη δημοπράτησης.

Η προτεινομένη ανάπλαση που απλώνεται σε μια έκταση 103.000 τ.μ. έχει ως στόχο τη διασύνδεση της ανατολικής συνοικίας με το ιστορικό κέντρο τη πόλης και την παραλία, όπως και τη δημιουργία ενός ουσιώδους ανατολικού κέντρου πόλης, σύμφωνα με τις αρχικές βλέψεις του ΓΠΣ 1986, τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ 2011, αλλά και των σύγχρονων συνθηκών αστικής ανάπτυξης.

Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Καλαμάτας και διαχωρίζεται σε τρεις όμορους, επιμέρους χώρους. A. Ανατολικό Κέντρο (παλιό στρατόπεδο). B. Πρώην περιοχή Λυομένων Βάγια. Γ. Διασυνδέσεις με το ιστορικό κέντρο και την παραλία.