Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 08:25

Επεξεργασία σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον

Τέρμα στη μεταφορά των απορριμμάτων σε άγνωστες τοποθεσίες αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, με επεξεργασία των σκουπιδιών και πάλι στη Μαραθόλακκα, με 62 ευρώ τον τόνο συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών εισηγήθηκε ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με κείμενο που μοίρασε κατά την ώρα της συνεδρίασης. Ανέφερε ότι η διαχείριση θα γίνεται σε αδειοδοτημένο χώρο 36 στρεμμάτων και παραδέχτηκε πως δεν έχει ενημερώσει το σύλλογο που αντιδρά σε οποιαδήποτε χρήση της Μαραθόλακκας που να αφορά επεξεργασία σκουπιδιών.

Η Οικονομική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την προσφορά της εταιρείας Ecowaste (μετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Θεόδωρος Ρέντζος - ανάδοχος της προηγούμενης επεξεργασίας στη Μαραθόλακκα). Τα στάδια της επεξεργασίας, όπως ενημέρωσε ο κ. Βασιλόπουλος, θα είναι: "Τεμαχισμός των σκουπιδιών - διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων από τα οργανικά - περαιτέρω διαλογή των ανακυκλώσιμων για την ανάκτηση των υλικών ανά κατηγορία - ωρίμανση του κομπόστ - κοσκίνισμα του κομπόστ για απομάκρυνση μικρών τεμαχισμένων μη βιοδιασπώμενων υλικών. Ολα τα προϊόντα και τα υπολείμματα θα δεματοποιούνται και θα απομακρύνονται από το χώρο επεξεργασίας. Τα οργανικά υλικά θα παραμένουν μέσα στους σάκους κομποστοποίησης, όπου θα τελείται η ωρίμανση του κομπόστ. Μετά την ωρίμανση το υλικό, κι εφόσον γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις, θα μπορεί να διατεθεί για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ, λατομείων κ.λπ.".

Την εισήγηση καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας και της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του δήμου και δήλωσε πως "αρνούμαστε να σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο". Ο Δημήτρης Φαββατάς είπε ότι νομιμότητα είναι να ξέρουμε πού πάνε τα σκουπίδια.

Ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης απάντησε ακολουθούν τη νομιμότητα και τα σκουπίδια πάνε σε νόμιμη χωματερή.

Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος ζήτησε ανακύκλωση και κομποστοποίηση από δημόσιο φορέα και διαφώνησε με  τα σκουπίδια και πάλι στον Ταΰγετο.

 

Γ.Σ.