Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 09:03

Δεν θα αυξηθούν προεκλογικά τα τέλη - Υψηλή η τιμή διαχείρισης των απορριμμάτων

Δεν θα αυξηθούν προεκλογικά τα τέλη - Υψηλή η τιμή διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Τα 125 ευρώ τον τόνο (μαζί με τον ΦΠΑ) θα φθάνει η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, στη μονάδα της Καλλιρρόης, για τον Δήμο Καλαμάτας.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το τέλος ταφής που μπορεί να θεσπιστεί, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα καταβληθεί, λόγω της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους δήμους.

Αυτό το υψηλό κόστος ξεκαθαρίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, σε συζήτηση - ενημέρωση που ζήτησαν οι μειοψηφίες.  “Εχει πολύ μεγάλο κόστος”, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αλλά παρατήρησε πως “είναι μονόδρομος η κεντρική διαχείριση”. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και όχι αυξήσεις στα τέλη.

Οπως αναφέρθηκε, η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου ήταν μέχρι και τον Νοέμβριο 60 ευρώ τον τόνο συν τον ΦΠΑ. 

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος ενημέρωσαν ότι η τιμή εισόδου των απορριμμάτων στις μονάδες της ΤΕΡΝΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 68,71 ευρώ τον τόνο συν τον ΦΠΑ για το 2022 και το 2023 θα ανέβει στα 72,50 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Η τιμή της μεταφόρτωσης και της μεταφοράς υπολογίζεται στα 30 ευρώ τον τόνο, ενώ δεν έχει επιβληθεί τέλος ταφής.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος αναφέρθηκαν στο ιστορικό λειτουργίας της διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου στη Μαραθόλακκα, αρχικά από το 2003 ως χωματερή και από το 2013 με τη σημερινή μέθοδο επεξεργασίας.

ΑΠΟ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η μονάδα της Καλλιρρόης, για την επεξεργασία των απορριμμάτων των δήμων της Μεσσηνίας, θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2023, υποστήριξε ότι η μονάδα στην Παλιόχουνη της Αρκαδίας (για τους δήμους Κορινθίας, Αργολίδας και 3 της Αρκαδίας) λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και ανέφερε πως η μείωση του όγκου των απορριμμάτων θα γίνει με διαλογή στην πηγή. Για το τέλος ταφής που δεν έχει επιβληθεί, για την ώρα, είναι 20 ευρώ τον τόνο, για τα απορρίμματα (υπόλειμμα) που οδηγούνται προς ταφή.

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη από τον σταθμό μεταφόρτωσης κοντά στη ΜΟΛΑΚ, είπε ότι θα γίνει διαγωνισμός, ελπίζοντας από τα 30 ευρώ να πέσει στα 10 - 15 ευρώ και πως ο δήμος θα χρησιμοποιήσει και τα δικά του πρες κοντέινερ για να μειώσει το κόστος.

Για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων αναφέρθηκε στην ανακύκλωση διαφόρων ρευμάτων, στην πρωτοποριακή διαχείριση για μπάζα, ογκώδη, κλαδέματα που υλοποιούνται και σε αυτά που θα γίνουν με την εγκατάσταση 7 ανταποδοτικών οικίσκων ανακύκλωσης (οι δημότες θα παίρνουν πίσω χρήματα), το δίκτυο βιοαποβλήτων με οικιακούς και συνοικιακούς κομποστοποιητές, το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης καφέ κάδων, το πρόγραμμα “πληρώνω όσο πετάω” που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στο Νησάκι και στα Λέικα, ενώ βεβαίωσε ότι το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακυκλώνεται στο Δήμο Καλαμάτας.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ

Ο κ. Βασιλόπουλος πληροφόρησε ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης κοντά στη ΜΟΛΑΚ (θα εξυπηρετεί και τον Δήμο Μεσσήνης) βρίσκεται σε φάση προδημοσίευσης και ανέφερε πως θα είναι πρότυπη, κλειστή μονάδα και ότι θα είναι έτοιμος σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Για την αποκατάσταση στη Μαραθόλακκα απάντησε (στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας Ελένη Λούρα) ότι είναι μια μεγάλη διαδικασία και θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη. Απαντώντας στον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρη Οικονομάκο για την απομάκρυνση των χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών (υπολείμματος) στη Μαραθόλακκα είπε ότι θα πάνε στην Καλλιρρόη και θα πληρωθεί η επεξεργασία τους, αρχικά ανέφερε πως δεν γίνεται να φύγουν όλα, αλλά λίγο αργότερα άφησε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.

Σχολιάζοντας ο Δ. Οικονομάκος μίλησε για επιβεβαίωση αυτών που έλεγαν για κόστος διαχείρισης πάνω από 120 ευρώ τον τόνο και διπλασιασμό των δημοτικών τελών. “Κανένας δήμος δεν έχει ανταποκριθεί. Τα σκουπίδια είναι χρυσός για την ΤΕΡΝΑ”, παρατήρησε σχετικά.

Γ.Σ.