Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 20:56

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας του 2023, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του δια περιφοράς, την Τρίτη 3η μέρα του νέου χρόνου, για την πρώτη τροποποίηση του φετινού τεχνικού προγράμματος του δήμου.

Συγκεκριμένα, προτάθηκαν κι εγκρίθηκαν: 1) Η αλλαγή τίτλου κωδικού αριθμού από “Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων και αυλείων χώρων” σε “Αναβάθμιση προαύλιων χώρων σχολικών μονάδων Δήμου Καλαμάτας”. Η δημιουργία νέου κωδικού αριθμού εξόδων με τίτλο “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Καλαμάτας”, ποσού 2.800.000 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης). Η δημιουργία νέου κωδικού εξόδων με τίτλο “Εργασίες ανακαίνισης Καταστημάτων ΚΕΠ” (στο πλαίσιο του έργου “Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ’’, ποσού 103.240,61 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης).  Η δημιουργία νέου κωδικού εξόδων με τίτλο “Περιεχόμενο εκθεσιακού κέντρου - σχεδιασμός, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού (Αλιείας και Θάλασσας)”, ποσού 80.000 ευρώ (Leader Αλιείας).

2) Η ενίσχυση του κωδικού εξόδων με τίτλο “Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) (Β’  φάση) έργο: Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων” με το ποσό των 65.000 ευρώ (ΒΑΑ - ΕΠ Πελοπόννησος 2014 - 2020). Η ενίσχυση του κωδικού εξόδων με τίτλο “Παρεμβάσεις αναπλάσεων σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας” έργο 1: “Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Φυτειάς” με το ποσό των 90.000 ευρώ (δημοτικοί πόροι). Η ενίσχυση του κωδικού εξόδων με τίτλο “Αναβάθμιση προαύλιων χώρων σχολικών μονάδων Δήμου Καλαμάτας” με το ποσό των 130.000 ευρώ (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Ολα αυτά τα έργα θα συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2023.

Ακόμα, το Δ.Σ. ενέκρινε ενέργειες για τις τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2023, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες σε συνέχεια της αποδοχής της ένταξης του έργου με τίτλο “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Καλαμάτας” στο πρόγραμμα “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας”, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα θέματα καταψήφισαν οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά” του Βασίλη Κοσμόπουλου και “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Δημήτρη Οικονομάκο. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου.

Επίσης, σε παρατηρήσεις που έστειλαν: Οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και Δημήτρης Μπάκας δήλωσαν ότι καταψηφίζουν “τις εισηγήσεις τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού. Περιέχουν άλλωστε πλειάδα τροποποιήσεων για τις οποίες δεν είχαμε ενημερωθεί από τον κ. Δήμαρχο. Η ενημέρωση αφορούσε αποκλειστικά τα ασφυκτικά περιθώρια για την ένταξη των 2.800.000 ευρώ της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Η συμμετοχή μας είναι μία ένδειξη καλής θελήσεως για να μη χαθεί η χρηματοδότηση των 2.800.000 ευρώ”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας - επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε πως υπερψηφίζει, γιατί “παρά το γεγονός ότι έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό 2023 για τους λόγους που ανέπτυξα στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σημερινή τροποποίηση που αφορά κυρίως στην προώθηση έργων κοινωνικού χαρακτήρα και οδικής ασφάλειας με βρίσκει σύμφωνο”.

Γ.Σ.