Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 08:45

Δήμος Καλαμάτας: Νέοι χώροι για τραπεζοκαθίσματα

 

Τον καθορισμό χώρων από 3 μέχρι 3,5 μέτρα, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στο νέο δίκτυο πεζοδρόμων στις οδούς Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου και Αναπλιώτη, στην κεντρική ζώνη της πόλης, καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη σημερινή του συνεδρίαση, την πρώτη για το 2023, στις 7 το απόγευμα, με την τροποποίηση της γενικής κανονιστικής απόφασης για την χρήση κοινοχρήστων χώρων.

Ο χώρος που οριοθετείται και μένει για τους πεζούς, στο κέντρο των πεζόδρομων, είναι 2,70 μέτρα στην Σφακτηρίας και 1,80 μέτρο στις υπόλοιπες οδούς, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης για οχήματα ειδικού σκοπού (πυροσβεστικά).

Στην εισήγηση αναφέρεται:

“Για την πεζοδρομημένη οδό Σφακτηρίας (πλάτος 5,75 μ. - 6,20 μ.) προτείνεται ο καθορισμός ελεύθερης ζώνης κίνησης στο κέντρο του πεζόδρομου, πλάτους 2,70 μ., πλάτος που διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ειδικού σκοπού οχημάτων. Για τα πεζοδρομημένα τμήματα στις οδούς Αναπλιώτη (4,95 μ. - 5,10 μ.), Πολυβίου (3,75 μ. - 4,70 μ.) Καπετάν Κρόμπα (4,85 μ. - 6,09 μ.), λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και την ασυνέχεια τους στον αστικό ιστό, προτείνεται ο καθορισμός ελεύθερης ζώνης κίνησης πεζών πλάτους 1.80 μ., στο κέντρο του πεζόδρομου. Η προσβασιμότητα για ειδικού σκοπού οχημάτων που απαιτούν ελεύθερο πλάτος διέλευσης μεγαλύτερο του 1.80 μ., σταματά στις κάθετες οδούς του κάθε οικοδομικού τετράγωνου από όπου υπάρχει μικρή απόσταση πρόσβασης (από 10 μ. έως 17 μ.) που δεν εμποδίζεται την επιχειρησιακή τους δυνατότητα. Επίσης, για να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ειδική περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη εγγύτητα τα λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία που τοποθετούνται εντός του παραχωρούμενου χώρου στις οδούς Αναπλιώτη, Πολυβίου, Καπετ. Κρόμπα θα είναι εύκολα μετακινούμενα στοιχεία (ελαφρού τύπου εύκολα μετακινούμενος εξοπλισμός).

Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων γίνεται εκατέρωθεν της. Με διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή οριοθετείται η ελεύθερη ζώνη κίνησης”.

 

ΚΙΝΗΤΟΙ ΑΝΕΜΟΦΡΑΚΤΕΣ

Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται, επίσης:

“Η παραχωρούμενη επιφάνεια μπορεί τοπικά να τροποποιηθεί κατά την περίπτωση, αν υπάρχει τεχνικό ή άλλο εμπόδιο, κατά τη διάρκεια της οριοθέτησης, η εάν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, µε ευθύνη του εκάστοτε αρμόδιου αντιδημάρχου. Ο παραχωρούμενος χώρος προς τις επιχειρήσεις μειώνεται επίσης και από την τοποθέτηση των στοιχείων αστικού εξοπλισμού. Περιμετρικά του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών ανεμοφρακτών. Τα 2/3 της όψης του παραχωρούμενου χώρου προς την ελεύθερη ζώνη κίνησης θα παραμένει ελεύθερο από την τοποθέτηση ανεμοφρακτών (τοποθετείται μόνο ελαφρού τύπου εύκολα μετακινούμενος εξοπλισμός)

Eντός του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών σκίασης. Οι ομπρέλες σκίασης θα έχουν μεταλλικό σκελετό ίδιο με το χρώμα του πανιού σκίασης η σκελετό χρώματος λευκού. Το πανί σκίασης θα είναι τύπου καραβόπανο μονόχρωμο χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά σχέδια και σε χρώμα γήινης απόχρωσης (ελαφρού τύπου εξοπλισμός χωρίς πάκτωση στο έδαφος). Αν το κτίσμα διαθέτει προστεγάσματα η εξώστες επιτρέπεται η τοποθέτηση τέντας σκίασης με αρθρωτούς βραχίονες. Στα κτήρια που προστατεύονται από ειδικές διατάξεις η τοποθέτηση τέντας απαιτεί έγκριση από την αρμόδια κατά νόμο υπηρεσία. Το πανί σκίασης θα είναι τύπου καραβόπανο μονόχρωμο χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά σχέδια και σε χρώμα γήινης απόχρωσης”.

Σύμφωνα με την εισήγηση, “ο χώρος που παραχωρείται για εμπορική δραστηριότητα δεν επιβαρύνει την κίνηση των πεζών, καθώς διασφαλίζεται επαρκής ελεύθερη ζώνη. Γενικά η προοπτική ανάπτυξης υπαίθριας δραστηριότητας στην περιοχή, θα αποτελέσει αφετηρία για βελτίωση της επισκεψιμότητας της περιοχής και παράλληλα θα επιφέρει μια επιθυμητή διεύρυνση της ροής των πεζών από το εμπορικό προς το ιστορικό κέντρο με και προς την οδό Σφακτηρίας”.

 

* Το θέμα για την τροποποίηση της γενικής κανονιστικής απόφασης για την παραχώρηση χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων αφορά ακόμα: α) τις πλατείες Δημοτικού Θεάτρου, Δικαστικού Μεγάρου και Διοικητηρίου (το αναπλασμένο δυτικό πεζοδρόμιο στην Αριστομένους, στα “Ουζάκια”), β) το ανατολικό τμήμα της πλατείας Ομήρων Γερμανίας, στου “Τσώλη” στην Αγία Τριάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι δύο φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το περασμένο καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου) απέρριψε την τροποποίηση της κανονιστικής, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, κυρίως για τη λειτουργία του βόρειου διαπλατυμένου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, στην Παραλία της Καλαμάτας, στο υπό ανάπλαση τμήμα μεταξύ Φαρών και Ακρίτα (το ζήτημα της Ναυαρίνου, πάντως, δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου χρόνου).

Γ.Σ.