Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 19:42

Κόντρα Βασιλόπουλου – Τζαμουράνη για νομιμότητα συγκρότησης Επιτροπών

 

Το θέμα της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαμάτας, του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, με την εκκρεμότητα που υπάρχει μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Θεοδωρικάκου, κυριάρχησε χθες στην πρώτη για το 2023 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Και αποτέλεσε σημείο σχολιασμού και αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου (παρέστη στην αρχή) και του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη.

Αρχικά, ο Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε με ικανοποίηση ότι ο δήμος κατάφερε να κάνει εξοφλήσεις σε τιμολόγια, να πληρώσει προμηθευτές και παρατήρησε πως “άντεξε και αντέχει, συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Είναι φερέγγυος και χωρίς να έχει κάνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη”.

Για την εκκρεμότητα που υπάρχει από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι “είμαστε σε αναμονή της εγκυκλίου από το υπουργείο, για το πως θα λειτουργούν η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα την εφαρμόσουμε”. Δήλωσε, ακόμα, ότι το 2023 είναι έτος προκλήσεων, στάθηκε στη σύνταξη κλιματικού συμβολαίου και ανέφερε πως “το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού”.

Ο Β. Τζαμουράνης εξέφρασε τη διαφωνία του με κάποιες εκτιμήσεις του δημάρχου και σχολίασε ότι “ο δήμος είναι μεν φερέγγυος και πρέπει να είναι, όμως, δεν είναι πολύ παραγωγικός, όπως δείχνουν τα στοιχεία”. Δήλωσε πως “για λόγους συνέπειας συμμετέχω στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά αποχωρώ, διότι θα έπρεπε να έχουμε πρωτοπορήσει και να έχουμε υιοθετήσει την απόφαση του ΣτΕ. Τα θέματα που δεν ήταν αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής, να τα πάμε απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα “σύντομα η κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις” και ανέφερε πως “θα τις αξιολογήσουμε, όταν θα ψηφιστούν”.

Γ.Σ.