Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 08:29

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ομόφωνη απόφαση για τραπεζοκαθίσματα

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ομόφωνη απόφαση για τραπεζοκαθίσματα

 

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης, στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, ενέκρινε την τροποποίηση της γενικής κανονιστικής απόφασης για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, για την παραχώρηση χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στους νέους πεζόδρομους της Σφακτηρίας και των άλλων στενών οδών της περιοχής, στα αναπλασμένα “Ουζάκια” και στην πλατεία Ομήρων Γερμανίας (στου “Τσώλη” στην Αγία Τριάδα).

Ειδικότερα, αποφάσισε: α) Τον καθορισμό χώρων από 3 μέχρι 3,5 μέτρα, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στο νέο δίκτυο πεζοδρόμων στις οδούς Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου και Αναπλιώτη, στην κεντρική ζώνη της Καλαμάτας. Για την πεζοδρομημένη οδό Σφακτηρίας (πλάτος 5,75 μ. - 6,20 μ.) τον καθορισμό ελεύθερης ζώνης κίνησης στο κέντρο του πεζόδρομου, πλάτους 2,70 μ., πλάτος που διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ειδικού σκοπού οχημάτων. Για τα πεζοδρομημένα τμήματα στις οδούς Αναπλιώτη (4,95 μ. - 5,10 μ.), Πολυβίου (3,75 μ. - 4,70 μ.) Καπετάν Κρόμπα (4,85 μ. - 6,09 μ.), τον καθορισμό ελεύθερης ζώνης κίνησης πεζών πλάτους 1.80 μ., στο κέντρο του πεζόδρομου.

β) Για το αναπλασμένο δυτικό πεζοδρόμιο στην οδό Αριστομένους, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Διοικητήριο (στα “Ουζάκια”), τη διεύρυνση του χώρου παραχώρησης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από 4,50 σε 6 μέτρα. Ουσιαστικά νομιμοποίησε την διαμορφωμένη κατάσταση.

γ) Για το ανατολικό τμήμα της πλατείας Ομήρων Γερμανίας, στου “Τσώλη” στην Αγία Τριάδα, τον καθορισμό ζώνης ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων με πλάτος 3.70 έως 3,90 μέτρα. Αφορά χώρο της πλατείας που η διαμόρφωσή του προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή εξήγησε ότι από το θέμα της παραχώρησης χώρων για τραπεζοκαθίσματα απουσιάζει η περιοχή ανάπλασης της Ναυαρίνου, για να μην υπάρξουν προβλήματα και να ψηφιστεί η προτεινόμενη τροποποίηση.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης πρότεινε για την Καπετάν Κρόμπα και την Αναπλιώτη το 1,80 για τους πεζούς να γίνει 2 μέτρα, επισημαίνοντας ότι ενώ πρέπει να κάνουμε πεζοδρομήσεις για τους πεζούς, τις κάνουμε για τραπαζοκαθίσματα. Και ρώτησε τη δημοτική αρχή τι ισχύει τώρα για το αναπλασμένο τμήμα της Ναυαρίνου.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι ισχύει αυτό που ίσχυε παλιότερα συν 50%, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι σε ορισμένα σημεία (στην αναπλασμένη Ναυαρίνου) η διέλευση πεζών είναι μικρότερη του 1,5 μέτρου.

Γ.Σ.