Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 08:47

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Επιστροφή μειοψηφιών με βολές κατά Βορίδη

Γράφτηκε από τον
Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Επιστροφή μειοψηφιών με βολές κατά Βορίδη

 

Επέστρεψαν από χθες, οι μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής μετά την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, για την οποία εξαπέλυσαν βολές ο Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης.

Ζήτησαν, επίσης, από τη δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα, να εφαρμόσει όλα αυτά που προβλέπει ο νόμος για την Οικονομική Επιτροπή, τα οποία δεν εφαρμόζονται.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι η τροπολογία Βορίδη παραμένει αντισυνταγματική. Εξήγησε ότι επιστρέφει στην επιτροπή, επειδή νέα προσφυγή δεν θα προλάβει να εξεταστεί και γιατί η πλήρη γνώση των δεδομένων στις επιτροπές και η ενημέρωση των δημοτών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως “θα απαιτήσουμε να τηρείται το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, όπως είναι: Να καταρτίζει τον κανονισμό λειτουργίας, η έκθεση ανά τρίμηνο της κατάστασης εσόδων - εξόδων με καταχώρηση των παρατηρήσεων της μειοψηφίας και η δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του δήμου, οι κανονιστικές αποφάσεις που πρέπει να αξιολογούνται ανά 2 χρόνια, η ανά 6μηνο έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής που θα συζητείται σε ειδική συνεδρίαση”.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος Β. Τζαμουράνης ζήτησε να τηρηθεί, επιτέλους, η υποχρέωση για ανά 3μηνο έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σημείωσε κατά της τροπολογίας Βορίδη: “Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση,  με βρίσκει τελείως αντίθετο. Πάσχει από συνταγματικότητα στη σύνθεση των επιτροπών. Είναι πρόβλημα πολιτικό, βαθιά αυτοδιοικητικό και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο. Δείχνει τον ….σεβασμό της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, που τη μειώνει και την περιφρονεί”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης  εξέφρασε τη χαρά του που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, “γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα των δημοτών” κι επανέλαβε πως “λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο κανόνων από το υπουργείο Εσωτερικών, συμμορφωθήκαμε και απαρέγκλιτα λειτουργούμε σε αυτό το πλαίσιο”.

Απαντώντας στον Β. Κοσμόπουλο είπε ότι “υπάρχει κανονισμός λειτουργίας από την προηγούμενη περίοδο. Η έκθεση για τα οικονομικά ανά 3μηνο γίνεται (συμφώνησε να καταχωρούνται και οι παρατηρήσεις  της μειοψηφίας και να υπάρχει δημοσίευση στην ιστοσελίδα του δήμου). Η κανονιστική δεν έχει ημερομηνία λήξης και πολύ ευχαρίστως για την έκθεση για το 6μηνο πεπραγμένων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER