Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 08:30

Πρόεδροι 11 κοινοτήτων διαφωνούν για επέκταση αστικής περιοχής Θουρίας

Γράφτηκε από τον
Πρόεδροι 11 κοινοτήτων διαφωνούν για επέκταση αστικής περιοχής Θουρίας

 

Στην επέκταση της αστικής περιοχής της Θουρίας που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, διαφωνούν πρόεδροι 11 γειτονικών κοινοτήτων και το καλούν με έγγραφό τους να επανεξετάσει το θέμα στην αυριανή του συνεδρίαση στις 7 το απόγευμα.

Με το έγγραφό τους οι πρόεδροι στηρίζουν και συμπλέουν με την αίτηση θεραπείας - προσφυγής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας (θα εξεταστεί στο αυριανό Συμβούλιο), που ζητεί να ανακληθεί ή να ακυρωθεί η απόφαση της επέκτασης.

Οι πρόεδροι υιοθετούν τη θέση - απειλή (εκβιασμό) του Υπεραστικού ότι αν επεκταθεί η αστική συγκοινωνία στη Θουρία, θα μειωθούν δραστικά τα δρομολόγια και η εξυπηρέτηση των χωριών τους από το Υπεραστικό. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν κληθεί να εκθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους κι επικρίνουν το Συμβούλιο γιατί η απόφαση ελήφθη βιαστικά, χωρίς μελέτες, χωρίς διαβούλευση με όλους αυτούς.

Αναλυτικά, οι πρόεδροι Αμμου, Αλωνίων, Αριος, Αριοχωρίου, Ανεμομύλου, Ασπροπουλιάς, Αρφαρών, Πηδήματος, Σταματινού, Αμφειας, Πολιανής με τις υπογραφές τους στο ίδιο κείμενο αναφέρουν: “Τα υφιστάμενα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς Αρφαρά, Αρι, Ανω και Κάτω Αμφεια και προς τους κοντινούς αυτών οικισμούς, εξυπηρετούν με συνέπεια τις περιοχές μας έως σήμερα, διότι ως γνωστόν εξαρτώνται εν πολλοίς από την επιβατική κίνηση της Θουρίας.

Είναι βέβαιο ότι η επέκταση της αστικής γραμμής προς Θουρία και συνεπακόλουθα η ενδεχόμενη μείωση των δρομολογίων προς τις περιοχές μας, θα έχει ως άμεση συνέπεια την μη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Φρονούμε δε, ότι στη συζήτηση για τη λήψη της εν λόγω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είχαμε κληθεί για να εκθέσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας. Θεωρούμε ότι οδηγηθήκατε στην απόφαση για την επέκταση της αστικής περιοχής και της αστικής γραμμής προς Θουρία βιαστικά, χωρίς μελέτες, χωρίς διαβούλευση με όλος εμάς και χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις δυσμενείς συνέπειες που θα υπάρξουν από την παραπάνω απόφαση.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση των περιοχών μας με την Καλαμάτα και την ενδεχόμενη μείωση των υφιστάμενων δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασής σας, να παράσχετε τη θετική σας γνωμοδότηση για επέκταση της αστικής περιοχής μέχρι τη Θουρία, που θα έχει ως επακόλουθο και την επέκταση της αστικής γραμμής έως το Δ.Δ. Θουρίας, σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα”.

* Στην αίτηση θεραπείας - προσφυγής του το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, επαναφέροντας την απειλή που είχε ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Η προσβαλλόμενη απόφαση προσβάλλει τα δικαιώματα των δημοτών όμορων ή κοντινών  δημοτικών διαμερισμάτων με αυτό της Θουρίας, τα οποία ουδόλως ελήφθησαν υπόψη και θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα και τη συχνότητα της συγκοινωνίας αυτών των δημοτικών διαμερισμάτων με την πόλη της Καλαμάτας. Στην περίπτωση που η συγκοινωνία της Θουρίας ανατεθεί σε άλλον συγκοινωνιακό φορέα, ως αστική περιοχή πλέον, η εταιρεία μας θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ως προς την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των δρομολογίων και θα οδηγηθεί μοιραία στο μονόδρομο της μείωσης των δρομολογίων στις περιοχές και τα χωριά των ανωτέρω οδικών αξόνων (Αρι, Αρφαρών και Γαρδικίου) στο ελάχιστο, κατ’ εφαρμογή του νόμου 2963/2001 και του σχετικού δικαιώματος που μας παρέχεται όταν η πληρότητα των δρομολογίων είναι κάτω από 40%. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι τα χωριά και οι περιοχές του Αρι, του Αμμου, της Μικρομάνης, των Αλωνίων, του Ανεμόμυλου, των Αρφαρών, του Πλατέος, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Πηδήματος, της Αιθαίας, της Ανθειας, του Αριοχωρίου και τέλος του Γαρδικίου θα βρεθούν με ελάχιστη συγκοινωνία από αυτή που έχουν σήμερα, αφού το μεταφορικό έργο της εταιρείας θα μειωθεί δραστικά από την απαγόρευση της συγκοινωνίας με τη Θουρία”.

Μάλιστα, το Υπεραστικό επικαλείται το κείμενο των προέδρων και ...υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωριών τους, επικρίνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο: “Το ανωτέρω επιβεβαιώνει πλήρως το έγγραφο των δημοτικών συμβούλων των ως άνω δημοτικών διαμερισμάτων, στο οποίο εμφαίνεται ξεκάθαρα η βιασύνη και η προχειρότητα με τις οποίες ελήφθη η προσβαλλόμενη απόφαση και δίχως να υπάρχει συνολική εξέταση των συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης. Με άλλα λόγια η εξυπηρέτηση των 1.000 κατοίκων του δ.δ. Θουρίας προτάχθηκε εις βάρος της εξυπηρέτησης ενός σχεδόν τετραπλάσιου αριθμού δημοτών των υπολοίπων κοντινών και όμορων δημοτικών διαμερισμάτων”.

Καταλήγοντας, το Υπεραστικό υποστηρίζει: “Επειδή έχουμε άμεσο και έννομο συμφέρον για την άσκησή της, το οποίο έγκειται στο «ενδιαφέρον για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλούνται από διοικητική πράξη. Η δε υλική βλάβη της ημετέρας εταιρείας είναι προφανής και συνίσταται στη δραστική μείωση των δρομολογίων της στη Θουρία, εάν η συμβαλλόμενη απόφαση επικυρωθεί και εν τέλει ισχύσει. Αιτούμεθα να γίνει δεκτή η κρινομένη αίτηση θεραπείας επί τω τέλει όπως ανακληθεί άλλως ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για όλους τους εν των ιστορικώ της παρούσας αναφερόμενους λόγους”.

 

ΟΜΟΦΩΝΑ “ΝΑΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ομόφωνα “ναι” στην επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με την επιφύλαξη της δημοτικής αρχής που αρχικά ζήτησε αναβολή, καθώς και παρουσία κόσμου από το χωριό που υποστήριξε με θέρμη το αίτημα.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, για το θέμα που ήρθε στο Συμβούλιο μετά από αίτημα 18 συμβούλων της μειοψηφίας, ενώ η απόφαση - αίτηση του Συμβουλίου της Κοινότητας ήταν από το 2019, η δημοτική αρχή, αρχικά, δια του δημαρχεύοντα αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη (ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος προσήλθε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της παρουσίας του στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου Αρχηγού ΓΕΣ) ζήτησε αναβολή για να τεκμηριωθεί η πρόταση, επικαλούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι δεν πληρούνται οι όροι για την επέκταση. Και τελικά, μετά τις αντιδράσεις των παριστάμενων κατοίκων, το υποστήριξαν και το ψήφισαν με επιφύλαξη, όπως τοποθετήθηκε ο δήμαρχος.

Γ.Σ.


NEWSLETTER