Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 18:12

Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα στις ΔΕΥΑ

Γράφτηκε από την

 

Πανελλαδική απεργία στις ΔΕΥΑ πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, με κύριο αίτημα “να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας σημειώνει ότι “θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα στο λαό, ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων”.

Αναφέρει ότι “το νομοσχέδιο θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης.  Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ”.

Το σωματείο εκτιμά πως “ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι από ατυχήματα, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις” και προσθέτει: “Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες κι αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ενώ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπει 110 θέσεις, αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 55 ενώ την επόμενη τριετία θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 15.  Σε χειρότερη κατάσταση  βρίσκονται οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ του νομού Μεσσηνίας”.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ του νομού διεκδικεί: “Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας. Φθηνό, με επάρκεια, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.  Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των ΔΕΥΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους στους χώρους εργασίας”.