Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 17:00

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΥΑΜ

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΥΑΜ

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του νερού γιατί ο μόνος σκοπός για κάτι τέτοιο είναι το κέρδος, εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές. Στην τοποθέτησή του είπε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ο κ. Τσερπές δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στο χρέος της ΔΕΥΑ Μεσσήνης, το οποίο είπε ότι υπερβαίνει τα 2,6 εκατ. ευρώ, λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το χρέος δεν μειώθηκε παρά την αύξηση των τιμολογίων που έκανε η δημοτική αρχή. Είπε ακόμη πως ναι μεν η ιδιωτικοποίηση θα ήταν η εύκολη λύση, αλλά ακόμη και έτσι θα προτιμηθούν οι κερδοφόρες ΔΕΥΑ - ενώ αυτές με χρέη όπως η ΔΕΥΑΜ αν ιδιωτικοποιηθούν θα πουλάνε πολύ ακριβό το νερό στον καταναλωτή. Αναφορά έκανε ο Τάσος Τσερπές και στα τεράστια, όπως τα χαρακτήρισε, οικονομικά προβλήματα του  Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στο νερό.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος παραδέχτηκε πως η αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε ασφυξία στη ΔΕΥΑΜ, αλλά τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν είναι μόνο για τις ηλιόλουστες μέρες. Και ανακοίνωσε πως ήδη ξεκίνησαν με τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ΔΕΥΑΜ ενέργειες για την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ αυτών την δρομολόγηση φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων προτάσεων που -όπως τόνισε- η μείζων μειοψηφία ως δημοτική αρχή, δεν έκανε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο έργο της τηλεμετρίας, το οποίο βρήκε βαλτωμένο η παρούσα δημοτική αρχή και το προχωρά. Σχετικά με το Σύνδεσμο Ύδρευσης διαβεβαίωσε πως δεν έχει συζητηθεί καμία αύξηση της συνεισφοράς των δήμων-μελών, ενώ και η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από της πηγές του Πηδήματος στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα, ένα έργο του Συνδέσμου προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.  

Ν.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER