Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 07:54

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ενστάσεις για αποδοχή παραχώρησης Μπιρμπίτα

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ενστάσεις για αποδοχή παραχώρησης Μπιρμπίτα

 

Τη δωρεάν παραχώρηση της έκτασης της Μπιρμπίτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Καλαμάτας, για τη μετεγκατάσταση των ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία (με 16 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 απόντες), το Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της Δευτέρας.

Την παραχώρηση καταψήφισαν παρατάξεις της μειοψηφίας (Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη και Λαϊκή Συσπείρωση), εκφράζοντας επιφυλάξεις και διαφωνίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, με τον τρόπο που προωθείται και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ρομά της Αγίας Τριάδας.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε συνεργασία με την γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, υπενθύμισε ότι μακροσκοπικά ο χώρος της Μπιρμπίτας δεν έχει πρόβλημα για τη μετεγκατάσταση ρομά κι εκτίμησε πως το εγχείρημα θα πετύχει, γιατί “μιλάμε για τσιγγάνους μιας φυλής”. Είπε ότι θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένα σπίτια με τουαλέτα και με περιβάλλοντες χώρους αναψυχής και ανέφερε πως “θα είναι 1.000 φορές καλύτερο απ’ αυτό που ζουν σήμερα, θα είναι κανονικές κατοικίες”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι για να πειστούν οι ρομά και να πουν το ναι, “πρέπει να τους παρουσιαστούν πολεοδομικό σχέδιο, κτηριοδομικό πρόγραμμα και κοινόχρηστοι χώροι με παιδική χαρά, διοικητήριο με ιατρείο και παιδικός σταθμός”. Ξεκαθάρισε ότι “αν δεν δω αυτό το πλαίσιο, δεν θα ψηφίσω, είναι κοροϊδία”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι “δεν θέλουν οι χρήστες” και παρατήρησε πως “δεν βρίσκω λόγο που θα με κάνει αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα πετύχει. Είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα, δεν το έχουν αντιμετωπίσει οι κυβερνήσεις”, ενώ άφησε υπόνοιες  ότι “γίνεται αυτό για να το βάλουμε στα προεκλογικά μας προγράμματα”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος ανέφερε ότι “δεν είναι επιλογή των ρομά το γκέτο, είναι διαχρονική επιλογή του κράτους και των δημοτικών αρχών”. Παρατήρησε ότι η παραβατικότητα στα χωριά συνεχίζεται, παρά την άκρα του τόπου σιωπή μετά τη φωτογράφιση των προέδρων των κοινοτήτων με τον υπουργό και δήλωσε πως “πρέπει να υπάρξει άλλη πολιτική με προσπάθεια ένταξης στην κοινωνία, με εργασία κι εκπαίδευση”.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “λύση δεν μπορούμε να δώσουμε, αν δεν κάνουμε τίποτα. Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για να μένουν οι αθίγγανοι στην Αγία Τριάδα, να μένουν σε αυτά τα 64 παραπήγματα που δεν έχουν νερό, δεν έχουν υπόνομο, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν τίποτα; Όχι, βέβαια. Πρέπει να αποδοθούν τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες που εδώ και 37 χρόνια τους τα έχει παραχωρήσει ο δήμος, αλλά τελικά δεν τους έχει παραχωρήσει τίποτα; Και βέβαια πρέπει”.

Αφού υπενθύμισε τις συζητήσεις με τη γ.γ. Καταπολέμησης Φτώχειας και τον γ.γ. Γιώργο Σταμάτη, παρατήρησε πως “θα πάρουμε την Μπιρμπίτα, με 3 προϋποθέσεις: Να αδειοδοτείται ο χώρος, να υπάρχει χρηματοδότηση και να υπάρχει συναίνεση. Άνοιξε η χρηματοδότηση, έγινε πρόσκληση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει πρόσκληση ανοιχτή που κλείνει τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την πρόσκληση, αναλογούν στον Δήμο Καλαμάτας 3,2 εκ. ευρώ”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι “εφόσον περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ήδη συζητήσει, έχουμε ήδη σύσκεψη με το υπουργείο για το πώς θα διαμορφωθεί ο καταυλισμός” και πρόσθεσε: “Και αυτή την πρόταση την έχουμε κάνει, ότι δηλαδή, για να μπορέσει η κάθε οικογένεια των αθιγγάνων που θα μείνει σε σπίτι, να έχει δικαιώματα. Έτσι είναι κίνητρο για να πάνε εκεί. Αν περάσει σήμερα το θέμα, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσουμε σε κάποιον να μας κάνει μια τεχνική έκθεση και ενδεικτικό προϋπολογισμό. Αυτά τα χαρτιά θα τα πάρουμε εμείς την επόμενη μέρα και θα τα υποβάλλουμε στο υπουργείο. Το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει όλα αυτά, θα βγει διυπουργική, θα βγει ανάλογο ΦΕΚ, και εμείς τότε θα πάρουμε τη χρηματοδότηση, θα γίνουν οι οριστικές μελέτες, και θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί. Και θα μεταφερθούν εκεί, γιατί θα είναι διαφορετικές οι συνθήκες ζωής. Δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αγία Τριάδα”.

Τέλος, υποστήριξε ότι “έχουν γίνει τόσα βήματα, που δεν έχουν γίνει ποτέ. Τώρα έχουν γίνει τα βήματα τα ουσιαστικά για να λυθεί το πρόβλημα της Αγίας Τριάδας.Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα ξεκινάμε”.

Γ.Σ.