Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 09:04

Δήμος Καλαμάτας: 963.097 ευρώ απευθείας αναθέσεις για μελέτες

Δήμος Καλαμάτας: 963.097 ευρώ απευθείας αναθέσεις για μελέτες

 

Τις 963.097 ευρώ συν ΦΠΑ φθάνουν οι απευθείας αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας, αυτά τα 3,5 χρόνια της αυτοδιοικητικής θητείας, για μελέτες μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, με καθυστέρηση και προφορικά σε νέα ερώτηση (είχαν προηγηθεί άλλες σε προηγούμενες συνεδριάσεις), του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλου.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια ο δήμος προχώρησε με απευθείας αναθέσεις σε 8 προγραμματικές συμβάσεις με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς για δεκάδες μελέτες και υποστήριξη υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σύμβαση με τη “Βιώσιμη Πόλη” για 19 μελέτες , από τις οποίες 13 προχώρησαν και 6 διακόπηκαν. Μεταξύ αυτών, ήταν 4 μελέτες για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 3 πράξεις αναλογισμού, μία πράξη εφαρμογής και στατικές μελέτες για το 18ο Δημοτικό και για κερκίδες γηπέδων, συνολικού κόστους 98.600 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Ενημέρωσε για τη σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία “Πάρνων” για το πρόγραμμα Leader Αλιείας, κόστους 15.000 ευρώ.

Συνέχισε με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας με την οποία υπέγραψαν 6 προγραμματικές συμβάσεις: Για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον Κορδία, για συμβουλευτικές υπηρεσίες με την υποστήριξη - πρόσληψη 12 ατόμων (οι 9 για Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομία) και μελέτη για Πάρκο Ελιάς, κόστους 207.600 ευρώ, την ωρίμανση της πράξης για το Διαδημοτικό Κυνοκομείο, 8.000 ευρώ συν ΦΠΑ, για μελέτες στρατηγικών αναπλάσεων, 158.000 ευρώ, για μελέτες για Μέγαρο Χορού (μεταφορά Σχολής Χορού και διαμόρφωση συνεδριακού χώρου κλπ.) 119.193 ευρώ και μελέτες ωρίμανσης ολοκληρωμένης ανατολικής πολεοδομικής ενότητας, 296.000 ευρώ.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση προγραμματικών συμβάσεων - μελετών, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι τα 455.130 ευρώ ήρθαν από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα 195.000 ευρώ για τα 12 άτομα και 388.000 ευρώ συν ΦΠΑ από δημοτικούς πόρους.

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος δήλωσε ότι αυτά (απευθείας αναθέσεις) έφεραν έργα που ξεπερνούν τα 23 εκ. ευρώ, ενώ υποστήριξε πως “τα πάντα είναι δημόσια, ελέγχονται, γίνονται με τις ισχύουσες διατάξεις”.

Ενημερώνοντας για τους ιδιώτες - μελετητές που έκαναν τις μελέτες αυτές, αναφέρθηκε σε Τερέζα Κόκκαλη, Ελίνα Δημητρακοπούλου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Θανάση Μακρή, Τηλέμαχο Τζημόπουλο, Γεωργία Αλεβιζάκη, Γιώργο Καρούτζο, Αντώνη Κουτρουμπή, Γιώργο Γιαννακόπουλο, κ. Μπερέτσο, Μπάτζιο και Σία, κ. Καραχάλιου, Level, Χριστόδουλο Μακρή, Κοσμά και Ψαρρά, Alcon, Κωτσόγιαννη και Πρασσά.

 

“ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ”

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Β. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “scripta manent - τα γραπτά μένουν” και διευκρίνισε πως “ζήτησα κατάλογο να τον μελετήσω, τι έργο και τι ποσά πήρε ο καθένας. Ηδη τα έχω ξεχάσει και να τα δώσετε όλα στις παρατάξεις. Δεν είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα, είμαστε ενάντια στην επιλεκτική επιχειρηματικότητα”.

Απαντώντας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι δεν πρόλαβε να απαντήσει γραπτώς και πως ασχολήθηκε αρκετά γι’ αυτή την απάντηση, ενώ έδωσε εντολή στον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη “οποιαδήποτε ερώτηση για αναθέσεις να τις απαντάς αμέσως” και υποσχέθηκε “αυτό που είπα, θα το πάρεις κι εγγράφως”.

Αρχικά, ο Β. Κοσμόπουλος επικρίνοντας δριμύτατα τον δήμαρχο, σημείωσε ότι έπρεπε να του έχει διανεμηθεί ο πίνακας που ζήτησε με τα στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις κια τον κατηγόρησε πως “υπόσχεται και τίποτα δεν κάνει. Το ίδιο συνέβη και με το Γραφείο μειοψηφίας. Ντρέπομαι και λυπάμαι”.

Γ.Σ.