Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 08:12

Μέσα στο 2023 η ολοκλήρωση παρεμβάσεων στο Κάστρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Μέσα στο 2023 η ολοκλήρωση παρεμβάσεων στο Κάστρο Καλαμάτας

 

Να ολοκληρωθεί το έργο προσβασιμότητας, φωτισμού προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου της Καλαμάτας, μέσα στο 2023, είναι ο στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Αυτό επεσήμανε στην “Ε” η προϊσταμένη της υπηρεσίας Ευαγγελία Μηλίτση.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για την εγκατάσταση αναβατορίου για την πρόσβαση ΑμεΑ στο υπαίθριο θέατρο του Κάστρου τους πήγε πίσω η προμηθεύτρια εταιρεία, αλλά παρατήρησε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εγκατασταθεί.

Οσον αφορά τον φωτισμό του Κάστρου, η κ. Μηλίτση ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού και παρατήρησε πως στόχος είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η σημαντική παρέμβαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο προσβασιμότητας, φωτισμού προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου της Καλαμάτας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με 380.000 ευρώ.

Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται και η εγκατάσταση νέου αναψυκτηρίου, WC ΑμεΑ και διαδρομές πρόσβασης.

Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση της προϊσταμένης, η μελέτη προβλέπει χρήση αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ μέχρι το φουαγιέ του αμφιθεάτρου. Παράλληλα στο χώρο του φουαγιέ θα κατεδαφιστεί το υφιστάμενο ξύλινο παράπηγμα, που προσβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο κι έχει σχεδιαστεί ένα νέο μικρό κυλικείο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θεατές των εκδηλώσεων και οι επισκέπτες του κάστρου. Αμέσως δίπλα σε αυτό έχει σχεδιαστεί ένα WC για ΑμεΑ, που δεν ήταν τεχνικά εφικτό να γίνει στο χώρο των υφιστάμενων WC. Από τον χώρο του κυλικείου, το WC των ΑμεΑ και την είσοδο στο φουαγιέ θα υπάρχει διαδρομή για τα ΑμεΑ κι έχει προβλεφθεί και χώρος 2-3 θέσεων ΑμεΑ πάνω στις κερκίδες του αμφιθεάτρου.  Ο περιμετρικός φωτισμός των τειχών είναι, επίσης, τμήμα αυτής της μελέτης και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία, ασφάλεια και ανάδειξη του Κάστρου.

Γ.Σ.

 

 


NEWSLETTER