Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 16:40

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας: Στόχος η ανάδειξη της Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο (βίντεο)

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας: Στόχος η ανάδειξη της Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο (βίντεο)

Νέο Δ.Σ. εξέλεξε η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία στο 15ο τακτικό συνέδριό της το Σάββατο 5 Αυγούστου, στην Costa Navarino και χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας συγκροτήθηκε σε Σώμα, με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς των Μεσσήνιων και των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε οικονομικός απολογισμός για τα πεπραγμένα 2021-2023 και τροποποίηση του καταστατικού.

Από το καταστατικό, τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει εξ οφίτσιο ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Τη θέση του συμπροέδρου καταλαμβάνει εξ οφίτσιο ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς. Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μαύρος, από το Μόντρεαλ, για τις θέσεις ΗΠΑ - Καναδά και β’ ο Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, για την Αυστραλία. Μέλη του Δ.Σ. εξελέγησαν οι Παναγιώτης Λούτος, Εφη Μπούνα, Φώτης Μαρκόπουλος και Παναγιώτης Μπαζίγος.

Ακόμα, εξελέγησαν για τις θέσεις των ΗΠΑ - Καναδά ο Ευάγγελος Σπυρόπουλος. Για την Αυστραλία η Τζούλη Τσαρίδη και για την Ευρώπη η Θεοδώρα Γιαννίτση.

Η Πηνελόπη Λαμπούση, η Μαρία Λιακάκη, ο Παναγιώτης Σάμιτας, ο Βασίλειος Λεμπέσης και η Ελενα Παπανδρέου αναδείχθηκαν αναπληρωματικά μέλη στο Δ.Σ. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν ο Κωνσταντίνος Βοργιάς, ο Παναγιώτης Μαχαίρας και ο Γεώργιος Πολίτης.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο Μεσσήνιος στην καταγωγή τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο της ομογένειας”.

Χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας, μετά τη συγκρότηση σε Σώμα:

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία ενώνει τους απανταχού της γης μεσσήνιους, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής γλώσσας και ισχυροποιώντας τους δεσμούς. Το νέο Δ.Σ. να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτούς τους δεσμούς”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρ. Τσουκαλάς παρατήρησε πως “η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία έχει μεγάλο και ουσιαστικό ρόλο και για τη Μεσσηνία και για τους Ελληνες που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της γης”.
Ο α’ αντιπρόεδρος Ν. Μαύρος ενημέρωσε ότι με την προβολή της ταινίας του “Ζορμπά” στο Μόντρεαλ συγκεντρώθηκε σημαντικό ποσό για τα ελληνικά σχολεία της πόλης και προέτρεψε “να δώσουμε έμφαση να προβάλουμε τη Μεσσηνία”.
Η Θ. Γιαννίτση μετέφερε το μήνυμα της αγάπης των Ελλήνων της ομογένειας στη Ρωσία και των φιλελλήνων του Ρωσικού λαού.
Ο Π. Λούτος δήλωσε πως “ήταν το πιο μαζικό συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας. Συνεχίζουμε με νέα δύναμη, με νέα ορμή για να αναδείξουμε τη Μεσσηνία σε όλο τον κόσμο”.
Ο Π. Μπαζίγος ανέφερε ότι “η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία την προηγούμενη διετία υλοποίησε 53 δράσεις σε πολλά μέρη της γης” κι ενημέρωσε πως ενεγράφησαν 12 καινούργιοι σύλλογοι και συνολικά 60 συμμετείχαν στο συνέδριο.

Γ.Σ.