Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 08:56

Οι 4+1 προγραμματικοί άξονες του Βασ. Τζαμουράνη

Οι 4+1 προγραμματικοί άξονες του Βασ. Τζαμουράνη

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου είναι απολύτως αποτυχημένη. Πολλοί μάλιστα θωρούν ότι η κριτική μας ήταν αρκετά ήπια, σε σχέση με το μέγεθος της αποτυχίας”, σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα_Μετά”, σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Διευκρινίζει ότι “ζητούμε την ψήφο των πολιτών όχι για να γίνουμε «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη», αλλά για να αποτρέψουμε τον καταστροφικό κατήφορο στον οποίο οδηγείται ο Δήμος Καλαμάτας” και παρατηρεί πως “έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει την Καλαμάτα, από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής περιόδου, στο δρόμο της ανάπτυξης”, υπενθυμίζοντας τους 4+1 προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού του.

 

- Συχνά ασκείτε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή και στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο για πράξεις και παραλείψεις. Συνοψίζοντας, ποια είναι τα 5 πιο σοβαρά ζητήματα του δήμου, για τα οποία θα επικρίνατε περισσότερο τη δημοτική αρχή;

Γνωρίζετε καλά ότι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, όπως και του Τύπου, είναι ακριβώς να ελέγχει την εξουσία, ασκώντας αυστηρή και ταυτόχρονα εποικοδομητική κριτική. Τι θα έπρεπε να κάνουμε όταν η δημοτική αρχή, όπως καταγράφετε και εσείς στα ρεπορτάζ σας, χρειάζεται 6 παρατάσεις και 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την ανάπλαση 250 μέτρων της οδού Ναυαρίνου, και άλλες 6 παρατάσεις για τη μισή ανάπλαση της Κολοκοτρώνη; Να μείνουμε άφωνοι ή να υμνήσουμε κι εμείς το έργο της δημοτικής αρχής μήπως πάρουμε «αντίδωρο» από το δημόσιο ταμείο;

Κακά τα ψέματα. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου είναι απολύτως αποτυχημένη. Πολλοί μάλιστα θωρούν ότι η κριτική μας ήταν αρκετά ήπια, σε σχέση με το μέγεθος της αποτυχίας.

 

- Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική;

Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλουμε εποικοδομητικά, με ευγένεια και πραότητα, στην προώθηση των ζητημάτων του δήμου. Αντιμετωπίσαμε πάντα τη στρεψοδικία και την οξύτητα ως απάντηση. Την απαξίωση και τον επιθετικό λόγο ως πρακτική. Θεωρούμε ότι επιτελέσαμε το θεσμικό μας καθήκον ως αντιπολίτευση και αναδείξαμε ζητήματα, αποτρέποντας κινδύνους για την περιοχή. Από εκεί και πέρα, η κριτική μας στο τέλος της δημοτικής περιόδου αφορά αναγκαστικά τις παραλείψεις και την αδράνεια της δημοτικής αρχής - όχι τις πράξεις της. Γιατί οι πράξεις της, και κυρίως οι σημαντικές, οι αναγκαίες πράξεις, είναι δυστυχώς το ζητούμενο.

Αλλά και οι παραλείψεις της δημοτικής αρχής δεν είναι πέντε, είναι δεκαπέντε... Με σημαντικότερη την αδυναμία κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης, που κινδυνεύει να αφήσει ανά πάσα στιγμή την πόλη χωρίς νερό. Αυτό επιβεβαιώνει τη γενική της ανικανότητα να ολοκληρώσει έγκαιρα και άρτια τα έργα που παρέλαβε δημοπρατημένα ή σε τελική φάση, όπως τις αναπλάσεις. Συνδέεται επίσης με την ανυπαρξία αναπτυξιακού οράματος και το «βάλτωμα» όλων των αναγκαίων πολεοδομικών μελετών (Σχέδιο Πόλης Καλαμάτας, Κηπούπολης, Βέργας, Ασπροχώματος, Μικρής Μαντίνειας). Με συνέπεια να είναι ακριβή η στέγη, αφού ταυτόχρονα μένουν αναξιοποίητες εκατοντάδες κλειστές κατοικίες στα χωριά, λόγω έλλειψης δημόσιας συγκοινωνίας και πραγματικής σύνδεσης της πόλης με την περιφέρεια. Συναφή είναι ο ερασιτεχνισμός, η ανεπάρκεια και η αποσπασματικότητα στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου - ειδικά των 5 χιλιομέτρων της Δυτικής Παραλίας που ενώ είναι δίπλα στο Αεροδρόμιο δεν συνεισφέρει σχεδόν τίποτα στην τουριστική ανάπτυξη. Τέλος, δεν μπορεί να αγνοηθεί η αναποτελεσματικότητα και η εγκαθίδρυση της μετριότητας σε κάθε δράση του δήμου, από τον πολιτισμό μέχρι την καθαριότητα, όπου μετά από χρόνια έχουμε ξανά ξεχειλισμένους κάδους, τόσο στο κέντρο όσο και -περισσότερο- στις γειτονιές.

 

- Πέρα από την κριτική, όσον αφορά τις δικές σας προτάσεις, ποιες είναι οι προτεραιότητες που παρουσιάζετε στους δημότες;

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που είναι αδύνατον να κρυφτεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ή κάτω από το προεκλογικό χαλί, όπως συμβαίνει με το αντιπλημμυρικό και το ξεσκέπασμα του Νέδοντα που θα τεθεί ξανά μετά τις εκλογές, εμείς ζητούμε την ψήφο των πολιτών όχι για να γίνουμε «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη», αλλά για να αποτρέψουμε τον καταστροφικό κατήφορο στον οποίο οδηγείται ο Δήμος Καλαμάτας.

Άλλωστε εμείς δεν κάνουμε κριτική για την κριτική: Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Συγκεκριμένη πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει την Καλαμάτα, από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής περιόδου, στο δρόμο της ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε τους 4+1 προγραμματικούς μας άξονες, που περιγράφονται εκτενώς στην ιστοσελίδα μας kalamatameta.gr:

1) Ενοποίηση Ανατολικής - Δυτικής Παραλίας και ανάδειξή τους σ’ ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο 15 χλμ. από Βέργα μέχρι Μπουρνιά, που θα το απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες με κυρίαρχες χρήσεις τον τουρισμό, την αναψυχή, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Στον άξονα αυτό προβλέπονται δεκάδες έργα και παρεμβάσεις που περιγράφονται αναλυτικά. 2) «Άνοιγμα» της Καλαμάτας προς τα βορειοδυτικά, ώστε να αγκαλιάσει την ενδοχώρα του δήμου, δηλαδή τους 3 πρώην «καποδιστριακούς» Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών. Οι περιοχές αυτές πρέπει να γίνουν συνοικίες-προάστια της Καλαμάτας, με αμοιβαίο όφελος. Αυτό θα γίνει με τη μετατροπή της παλιάς εθνικής οδού σε αστικό άξονα με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, με τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση (λεωφορείο και πιθανότατα τρένο), με ολοκλήρωση των αναπλάσεων σε Ιστορικό και Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας. 3) Φροντίδα και ανάδειξη των πρώην Δήμων Θουρίας - Άριος - Αρφαρών με τις αναξιοποίητες φυσικές ομορφιές, τα ποτάμια, τα μνημεία... Με συγκεκριμένα έργα και δράσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας, θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή σε έναν οικολογικό-πολιτιστικό- οικιστικό παράδεισο: ένα Ανοικτό Πάρκο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες. 4) Μέριμνα για τον Ταΰγετο, περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα το οποίο όλο εξαγγέλλεται και όλο αγνοείται από τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου. Για εμάς το πάρκο του Νέδοντα είναι βασική προτεραιότητα, με συγκεκριμένα υποέργα: Μετεγκατάσταση συνεργείων - διευθέτηση κοίτης με φυσικά υλικά - φυτεύσεις υψηλού πρασίνου - χώροι αναψυχής και διημέρευσης - αποκατάσταση Μαραθόλακκας - νέο κοιμητήριο με πράσινο και περιορισμό του μαρμάρου - μικρό φράγμα στο Λιθωμένο Φίδι, κ.ά. Κι από αυτή την πύλη της πόλης προς το βουνό, προσεγγίζουμε τον παραμελημένο Ταΰγετο: α) Με το πρόγραμμα «Αναζωογόνηση» για τα χωριά μας. β) Με ενεργή προώθηση του μοντέλου των «Ανοιχτών Ξενοδοχείων», για ήπια και προσοδοφόρα τουριστική ανάπτυξη. 5) Τέλος, ο τουρισμός είναι η 5η προτεραιότητά μας που διατρέχει οριζόντια όλους τους άξονες δράσης - και περιλαμβάνει στοχευμένες ενέργειες για την αύξηση των πολύ χαμηλών τουριστικών μας εσόδων και την επιμήκυνση της τόσο σύντομης (1,5 - 2 μήνες) τουριστικής μας σεζόν σε 8-12 μήνες το χρόνο.

 

- Με όλα αυτά εκτιμάτε πως δεν είναι καλά τα πράγματα στο Δήμο Καλαμάτας. Θεωρείτε ότι οι δημότες θα στηρίξουν τις προτάσεις σας;

Η σύγκριση της σημερινής πραγματικότητας με τις προτάσεις που μόνο συνοπτικά αναφέραμε εδώ, δείχνει με σαφήνεια πόσα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Νομίζουμε ότι όλοι οι δημότες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ανικανότητας. Βίωσαν τον κίνδυνο μένοντας χωρίς νερό και αντικρίζοντας μια διαλυμένη, σκουριασμένη δεξαμενή. Πληρώνουν ακριβή στέγη επειδή δεν προχωρούν τα Σχέδια Πόλης. Αντιλήφθηκαν την ανεπάρκεια στα έργα ανάπλασης που «σέρνονται» σε διάφορα σημεία της πόλης. Βλέπουν τη φετινή διεθνή επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας να μειώνεται, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνεται. Τέλος, κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά με την επιμονή της δημοτικής αρχής να προωθηθεί ένα έργο εκατομμυρίων στο Νέδοντα, με απευθείας ανάθεση σε κατασκευαστική εταιρεία: έργο για το οποίο ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο ιδρυτής της παράταξης Βασιλόπουλου, αποκάλυψε ότι δέχθηκε πιέσεις από συγκεκριμένο σύστημα εξουσίας, οι οποίες θεωρεί ότι οδήγησαν στην «εκπαραθύρωσή» του.

Ναι, θεωρούμε κι εμείς ότι κάτι δεν πάει συνολικά καλά στο Δήμο Καλαμάτας. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας. Υπάρχει πλέον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας:

Παντελής έλλειψη λογοδοσίας (αφού τις περισσότερες φορές αρνούνται να δώσουν στοιχεία και απαντήσεις σε διάφορα θέματα, που ζητά η αντιπολίτευση). Παράκαμψη των θεσμών της αυτοδιοίκησης. Πελατειασμός που προσπαθεί να καλύψει τα πάντα και να «φιμώσει» τους πάντες.

Καλούμε λοιπόν όλους τους δημότες να αναλογιστούν την κατάσταση, τις προοπτικές, και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Αλλά και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, να αναλογιστούν τη δική τους ευθύνη απέναντι στον θεσμικό τους ρόλο, στην κοινωνία και στους δημότες. Ώστε να σταθούμε εμπόδιο σε αυτό που δημιουργείται. Γιατί αυτά που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια θα αποτελούν «ευχάριστη ανάμνηση» μπροστά σε όσα θ’ ακολουθήσουν αν δώσουμε ξανά στους ίδιους ανθρώπους την ευκαιρία να συνεχίσουν.

Ζούμε σε μια προικισμένη περιοχή, που αυτονόητα αξίζει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον - όχι να αρκείται καθημερινά στα ελάχιστα, και τελικά να μένει πίσω. Ο Δήμος Καλαμάτας χρειάζεται να αλλάξει σελίδα, να πάει μπροστά. Με ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν. Με εγγύηση τη γνώση, την εμπειρία, τη μεθοδικότητα, την αξιοπιστία και την ανιδιοτέλεια που μας χαρακτηρίζει σε ολόκληρη τη διαδρομή μας.