Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 08:46

Οδικός χάρτης για την Καλαμάτα το Κλιματικό Συμβόλαιο

 

“Το Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας είναι ο οδικός χάρτης για όλα όσα θα αλλάξουν την πόλη μας”, σημείωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσιάζοντάς το, χθες το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στο γεμάτο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Επεσήμανε ότι το Κλιματικό Συμβόλαιο θα την κάνει “περισσότερο ανθεκτική και φιλική, μέσα από την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Επί της ουσίας θα μετατρέψει την Καλαμάτα, έως το 2030 από μία σύγχρονη Ελληνική πόλη, σε μία Ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο”.

Αρχικά, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην 13η Σεπτεμβρίου 1986 και το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και παρατήρησε πως “τότε, κυριαρχώντας η σύνεση, η ομόνοια, η συνεννόηση όλων των υγιών δυνάμεων, πολιτικών και παραγωγικών αυτού του τόπου, η κρίση του σεισμού και οι συνέπειες της μετετράπησαν σε ευκαιρία. Μία ευκαιρία που οδήγησε στην μετεξέλιξη της Καλαμάτας από μία επαρχιακή πόλη σε μία σύγχρονη ελληνική”.

Ανέφερε ότι “η Καλαμάτα είχε την τύχη να την υπηρετήσουν άξιοι δήμαρχοι” και ονομάτισε τους Σταύρο Μπένο, Παναγή Κουμάντο, Χρήστο Μαλαπάνη, Γιώργο Κουτσούλη και Παναγιώτη Νίκα.

Σημείωσε ότι “37 χρόνια μετά, σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2023, είναι για το δήμο μας μία ακόμη ιστορική στιγμή. Έχουμε πλέον στα χέρια μας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα που υπηρετεί σύγχρονες ανάγκες, ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με τα όσα όλοι εμείς θέσαμε”.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος έκανε μια σύντομη αναδρομή για “το πώς σήμερα οδηγηθήκαμε εδώ, πως μία σκέψη μετατράπηκε σε αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε”, για την οποία κατέληξε: “Κόντρα σε προβλέψεις, η πρόταση που καταθέσαμε τον Ιανουάριο του 2022, ο στρατηγικός σχεδιασμός, το όραμα για την Καλαμάτα του αύριο, μας οδήγησε στην επιτυχία της συμμετοχής μας στην Αποστολή και ταυτόχρονα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών αλλά και των δυσκολιών, για όλα εκείνα που θέλουμε για την Καλαμάτα και την περιοχή μας ευρύτερα”.

Εκτίμησε πως “η πόλη έχει κερδίσει ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο, κοστολογημένο και μετρήσιμο ως προς το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα πρόγραμμα. Έχει κερδίσει, καθώς μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης. Νέους και εμπειρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν, σε μία ευρεία δημόσια διαβούλευση για το αύριο της Καλαμάτας. Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο είναι δυναμικό και για το οποίο θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε πάρα πολλές φορές, να το ενισχύσουμε, να το προσαρμόσουμε, να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης”.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος παρατήρησε πως “οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ως δήμος ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία και με ευθύνη. Και είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπηρετήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, μετατρέποντας τον σχεδιασμό μας σε πράξη. Για μία Καλαμάτα πιο σύγχρονη, περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, για μία Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη, μία Καλαμάτα πόλη - πρότυπο”.